skip to Main Content

Let love rule

“Love can conquer any war,
it’s time tot take a stand,
brothers and sisters join hands.”
Een bekende song van Lenny Kravitz.

Half november stond onze wereld weer op z’n kop. De aanslagen in Parijs waren aanleiding voor regeringsleiders om IS de oorlog te verklaren. Begrijpelijke taal maar ja, hoe doe je dat, oorlog voeren tegen een staat die geen land heeft en geen grenzen kent. Ik betwijfel of het gooien van nog meer bommen, het vernietigen van nog meer land, een echte oplossing is. Wellicht dat het alternatief van Lenny meer effect heeft. Liefde overwint immers elke oorlog, dus ook die tegen IS. Een sympathieke gedachte die ik graag zou willen geloven maar ik twijfel….

Jezus heeft ook een tekst geschreven over liefde, die kun je terug lezen in Mattheus 22.
Heb je naaste lief als jezelf.
Een eenvoudig zinnetje maar voor mij een zin met veel diepte. Het gaat voor mij verder dan iets doen voor een ander wat je zelf ook graag zou willen. Natuurlijk is het goed om iemand respectvol te behandelen omdat we dat zelf ook op prijs stellen maar ik denk dat de woorden van Jezus dieper gaan dat dit. Ik kan namelijk iemand respectvol behandelen zonder liefde. Ik kan lief doen zonder lief te hebben.

Lief doen is niet altijd krachtig. Het kan voortkomen uit angst voor conflicten. Lief doen kan voortkomen uit wetticisme, omdat het zo hoort. Maar lief hebben is een keuze, en dat maakt het bijzonder krachtig. Jezelf liefhebben begint ook met een keuze. Namelijk de keuze om jezelf te zien zoals God je ziet. En dat vind ik soms al ingewikkeld genoeg, want mijn gevoel zegt soms iets anders.

Als ik er voor kies om mijzelf te zien zoals God mij ziet dan ontstaat de volgende variant van mijzelf.
“Ik ben een geliefd persoon. Voor Jezus ben ik zo waardevol dat Hij zijn leven voor mij gaf. Als God naar mij kijkt dan verschijnt er een dikke vette glimlach op zijn gezicht. Ik ben voorzien van allerlei talenten. Ik ben geboren met een specifiek doel. Hij heeft mij versiert met glans en bekleed met pracht, Hij heeft zij Glorie aan mijn leven toegevoegd.”

Mijn gevoel en mijn daden bevestigen dit beeld niet altijd maar weet je, ik houd van deze variant van Walfried, heel veel. En op die zelfde manier wil ik leren om naar anderen te kijken. Om van hen te houden zoals ik ook van mijzelf houd. Elk mens die voor mij staat is een prachtig, waardevol persoon, met bestemming. Of het een vluchteling, een moslim, een buurman of een homoseksueel is, mijn opdracht is om van hen te houden.

Nee, het lost de oorlog tegen IS niet op maar het voorkomt wel een oorlog in mijn hart.

Voor 2016 hoop ik dat je heel veel van jezelf zult gaan houden. Daar is alle reden toe!

Back To Top