skip to Main Content

Een cruciale bocht

Mijn eerste column als senior voorganger van de mooiste gemeente van Nederland :). Ik kan je vertellen, dat is niet van de ene op de andere dag gegaan. Inmiddels hebben we al een aardige reis achter de rug, een flinke wandeling met allerlei bochten en hindernissen. Achteraf gezien waren sommige bochten heel bepalend. Ik herinner mij zo’n cruciale bocht ergens aan het begin van die reis.

Ik was nog niet zo lang christen maar mocht mee draaien in het gebedsteam van de tienertent op de Herstel conferentie (de voorloper van de Vrij zijn zomerweek). Geweldig vond ik dat om te doen. Eén van mijn eerste ervaringen waarbij de Heilige Geest ook door mij heen werkte met profetie. Heel bemoedigend. Ergens tijdens die conferentie week liet de Heilige Geest me de tekst zien waarin Jacobus oproept om elkaar onze zonde te belijden. Ik voegde de daad bij het woord en begon het direct maar toe te passen op een paar vrienden, maar het pakte iets anders uit dan ik had verwacht. Vermoedelijk kenden die vrienden van mij de tekst uit Jacobus 5 nog niet, want er werd niet voor mij gebeden en genezend was mijn belijdenis al helemaal niet! Blijkbaar was mijn openhartige bekentenis nogal schokkend. De reactie die volgde klonk ongeveer zo: “Wat? Jij?”, “Hoe is het mogelijk dat je zonder schuldgevoel mee kunt bidden deze week”? Tot nu toe was me dat aardig gelukt…… Ik neem het ze niet kwalijk hoor. Zij stonden net als mij ook nog aan het begin van hun reis.
Wat veel belangrijker was op dat moment was niet de reactie van mijn vrienden maar mijn reactie op hun woorden. Ik besloot om door te gaan.

Deze herinnering is slechts één van de vele keren dat onze vijand jou en mij wil laten geloven in een eeuwen oude leugen. En die leugen die luidt ongeveer zo: ‘Het is voor jou onmogelijk om een waardevol leven te leiden, dat komt door de verkeerde keuzes die jij in het verleden hebt gemaakt of door wat jou is overkomen.’ Feit is dat dit niet waar is!
Eén van mijn grote helden uit de Bijbel is Paulus. Als iemand spijt heeft van wat hij vóór zijn bekering had gedaan dan is hij het wel. Paulus heeft jarenlang al zijn energie gestoken in het vernietigen van de gemeente. Ik had het best begrepen als Paulus zich gedeisd had gehouden. Beetje respect voor de nabestaanden van de door hem vermoorde gelovigen zou wel op zijn plaats zijn. Hij mocht blij zijn dat hij gered werd, dat hij een ticket voor de hemel in handen had. Toch….?

Paulus reageert anders. In 1 Timotheüs 1 schrijft Paulus dat, ondanks dat hij Jezus en zijn volgelingen had vervolgd, God hem een bediening had gegeven en dat hij een voorbeeld is voor velen. Wat een man van geloof! Wat een held! Hij ontving zijn bediening door genade, aanvaarde het en ging er in staan! Zijn reactie op oude zonden was een cruciale bocht in het leven van Paulus. Als hij, met alle begrip, rustig aan had gedaan dan zouden zijn brieven er heel anders uit hebben gezien, als ze überhaupt al geschreven waren.
Paulus laat mooi zien dat wij niet geroepen zijn om een oud leven te repareren maar om nieuw leven te vinden!
Laat Paulus een voorbeeld zijn voor ons allen. Ik weet zeker dat de weg die God voor jou heeft uitgestippeld leidt naar ongekende hoogte!
Ik wens je een uitdagende wandeling toe.

Back To Top