skip to Main Content

Ons kleine broertje

Als ik dit schrijf is het begin juni. Sommige dingen zijn maar moeilijk te begrijpen en als je dan keihard geconfronteerd met de harde werkelijkheid is het bijna niet te verwerken…  Nederland ontbreekt op het EK.  Dat wisten we natuurlijk al maanden maar ja, het vooruitzicht doet toch minder pijn hé. Maar liefst 51 wedstrijden zonder het Wilhelmus!

 

Wie had dat gedacht, van een halve finale plaats met van Gaal naar een zwart, geel rood gestreepte België sjaal. Alsjeblieft zeg, nee dat ga ik niet doen. Ik heb niets tegen België hoor. Prima land,  aardige mensen, maar op voetbal gebied wel altijd een tikkie minder dan wij. Eerlijk is eerlijk. En over eerlijkheid gesproken, dat bevalt de meeste Nederlanders best. Dat de oranje leeuwen niet op komen draven is één ding maar dat België in één adem genoemd wordt met Duitsland of Frankrijk als titelkandidaat, doet misschien nog wel meer pijn.  Tegen de tijd dat je dit leest zijn de voorrondes geweest en weten we of ik me voor niets zo druk heb gemaakt. Laten we het hopen!

Ons kleine broertje wordt groot.  Ons kleine broertje is op dit moment groter dan wij. Eerlijk is eerlijk.  En over eerlijkheid gesproken, dat bevalt ons meestal niet zo goed. Ergens in ons zit een mechanisme dat altijd maar weer wil vergelijken. We hebben allemaal een klein broertje, in allerlei uitvoeringen. Het kan een collega zijn, een zus, een oude schoolvriend, je eigen kind, je schoonzoon…. Allemaal kennen we wel iemand die ons voorbij is gegroeid. Iemand die momenteel meer succes heeft, meer gunst ervaart dan jij.  Je bent altijd de oudere, wijzere en meer succesvolle broer geweest maar nu lijken de rollen omgedraaid en dat kan zeer doen.

Dat gevoel wat we dan ervaren noemt de bijbel afgunst of jaloezie.  Afgunst is niet bepaald een onschuldige emotie. In Job 5: 2 staat geschreven: “van afgunst sterft de domme.” Een voorbeeld van afgunst zien we ook in het leven van Saul en David. David, het vriendje van Sauls zoon, ontwikkelde zich razendsnel en bovendien was het overduidelijk dat de gunst van God op zijn leven was. Saul kon er niet mee omgaan. De vernietigende kracht van afgunst bepaalde in grote mate het verloop van Sauls leven en dat liep niet goed af.

Het verhaal kun je lezen in het boek 1 Samuël. Wat opvalt in dat verhaal is dat het plan van God voor David gewoon door ging! David werd koning. Met andere woorden de afgunst van Saul voor David had geen enkel effect op David, het vernietigde alleen zijn eigen leven. Precies zoals we in Job hebben gelezen! Niet erg slim dus om afgunstig te zijn.

Ten diepste is afgunst de overtuiging dat we niet tevreden zijn met wie we zelf zijn en wat we hebben. Een hardnekkig patroon in ons denken die continu vernieuwd moet worden. Er is alle reden om dankbaar te zijn voor wie je bent, voor wat je hebt. Dankbaar en vol vertrouwen dat God met jou een uniek plan heeft. Als we dat gaan beseffen kunnen we blij zijn met de groei van de kleine broertjes in ons leven. Dat dit niet altijd makkelijk is zal duidelijk zijn. We mogen daarin groeien. Wie weet komt er ooit een dag dat ik oprecht zal juichen bij een doelpunt van de rode duivels. Ik kan het me maar moeilijk voorstellen….

Back To Top