skip to Main Content

Geloven doe je in de kerk

In januari, tijdens de maand van de spiritualiteit is bovenstaande titel de slogan van de postercampagne van de protestantse kerk. Je zult het vast hier en daar tegen gaan komen.  Er is nog al wat commotie over deze campagne.  Zo zou het woord “God” bewust zijn weggelaten uit de tekst en daardoor wordt volgens critici de campagne lekker vaag en spiritueel.

Waar ik, zo vlak voor het einde van 2016, geen zin in heb is een kritische nood over de goedbedoelde postercampagne. Sowieso besteden we naar mijn mening te veel tijd aan dingen die we niet goed vinden bij de ander. Een rare eigenschap die ons, als kinderen van God, vreemd zou moeten zijn. Misschien is het wel een teken dat er in de kerk te weinig spannende dingen gebeuren om ons echt druk over te maken. We hebben dan tijd over om heftige stukjes te schrijven en een mening te vormen over posters die wij zelf niet ophangen… 

Geloven doe je in de kerk. Mijn vraag is, zou iemand die God niet kent, zich anders kleedt, zich niet houdt aan onze waarden, er simpelweg op los leeft en in onze ogen een zondig leven leidt zich aangetrokken voelen om te geloven in de kerk? Zou hij of zij überhaupt de drempel over durven zonder de angst veroordeeld te worden? 

Wat laat Jezus toch een mooi voorbeeld zien. Jezus hield van mensen zonder dat Hij het eens was met hun levensstijl of keuzes die zij maakten. En dat is de liefde waar ik zo door wordt aangetrokken. Jezus houdt van mij nog voordat ik Zijn liefde, aandacht en genegenheid verdiend hebt. Mensen die nieuwsgierig zijn naar God komen alleen op een plaats waar deze liefde te vinden is. Liefde geven als beloning van wenselijk gedrag is niet het evangelie van het Koninkrijk. Het is oud testamentisch, wettisch en hypocriet. Weg ermee zou ik zeggen!

Geloven doe je in de kerk. Klopt, ik geloof in de kerk. Ik geloof in een kerk die bestaat uit mensen die zichzelf beschouwen als rein, heilig en rechtvaardig door het werk wat Jezus heeft gedaan. Een kerk die gelooft dat deze rijkdom ook bestemd is voor mensen die God nog niet kennen. Een kerk die bestaat uit mensen die radicaal liefhebben en de kerk laten zien als een plaats waar mensen geliefd zijn en helemaal die persoon kunnen worden zoals de Schepper hen bedoeld heeft. Een kerk waar zonde geen probleem meer is, omdat er al mee afgerekend is.

Stel je eens voor wat er gebeurt als de samenkomsten gevuld zijn met mensen die hunkeren naar liefde, maar het nooit hebben kunnen vinden omdat ze verschoppelingen zijn in een harde, liefdeloze wereld.  Het zou een enorme beroering geven in de gemeente. We zouden onze handen vol hebben aan nieuwe Alpha cursussen, discipelschap, encounter weekenden, Shelter herstel,  bevrijdingssessies, aanbiddingsavonden en wat dan al niet meer. Elke geestelijke vader en moeder is nodig om onze nieuwe broers en zussen te ontvangen en een plaats te bieden in het huisgezin van onze Hemelse papa. Ik schat in dat we weinig tijd zullen hebben om kritiek te uiten over een tekst op een poster. Wat zie ik uit naar deze tijd!

Back To Top