skip to Main Content
Aan De Voeten Van Jezus Zitten

Aan de voeten van Jezus zitten

In de jaren dat Jezus rondtrok om het evangelie te verkondigen, kwam Hij regelmatig in Bethanië om op bezoek te gaan bij zijn vrienden Lazarus, Marta en Maria. Bethanië lag aan de westelijke helling van de Olijfberg in de schaduw van het drukke, hectische Jeruzalem. Er groeiden prachtige olijfbomen, palmbomen, granaatappelbomen en amandelbomen. Het was een mooie plek om te vertoeven en Jezus kwam er dan ook graag.

Op een keer als Jezus met zijn discipelen op weg is naar Jeruzalem besluit Hij een ‘verrassingsbezoekje’ te brengen aan zijn vrienden. Hij wordt zoals altijd gastvrij ontvangen. Marta gaat onmiddellijk aan de slag om een maaltijd te maken. Ik kan me zo voorstellen dat dit even stressen was om voor zo’n grote groep mensen eten klaar te maken. Terwijl Marta druk aan het werk was, ging Maria aan de voeten van Jezus zitten. Maria wilde niets missen van wat Jezus zei: ze dronk zijn woorden in. Ik las hierover eens een prachtige uitspraak afkomstig uit de Misjna, een joodse toelichting op de Thora: Laat je huis een ontmoetingsplaats zijn voor de wijzen en zit in het stof van hun voeten en drink hun woorden dorstig in.

Terwijl Marta druk in de weer was om voor haar gasten te zorgen, ziet ze dat Maria aan de voeten van Jezus zit. Het was niet verkeerd dat Marta aan het dienen was, dat ze gastvrij was, maar het gaat om wat erbij staat: ze was helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. In de grondtekst staat zelfs dat zij overbelast werd door de vele zaken om haar heen.

Het werk was teveel voor haar, ze kon het eigenlijk niet aan en dan ziet ze ook nog eens dat haar zuster ‘niets doet’ en dat irriteert haar mateloos. Marta ontploft! Ze doet haar beklag bij Jezus: ‘Kan het U niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen …’ (Luc. 10:40).

Marta ging ervan uit dat Jezus haar probleem wel zou begrijpen. Ze ging er bovendien van uit dat Hij het wel met haar eens zou zijn. Marta verwachtte dat Jezus Maria op haar gedrag zou aanspreken en zou zeggen: ‘Maria, je zuster heeft eigenlijk wel een beetje gelijk, ga haar eerst maar eens helpen.’ Maar Jezus zei heel iets anders: ‘Marta, Marta, wat maak je je toch druk! In het leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding. Maria heeft dat ene ontdekt.’ Lucas 10:41 (HB)

Marta zal ongetwijfeld verbaasd zijn geweest over Jezus’ antwoord. Hoorde ze Jezus nu zeggen dat het verkeerd was om te dienen en hard te werken? Nee, dat bedoelde Hij niet. Jezus maakte aan Marta duidelijk dat Maria op dit specifieke moment de juiste keuze had gemaakt. Ook wij moeten er regelmatig voor kiezen om aan de voeten van Jezus te zitten om zijn woorden in te drinken!

Back To Top