skip to Main Content
BeMOEDiger

beMOEDiger

Regelmatig ontvang ik van gemeenteleden een mailtje. Een mailtje waarin zij even openhartig delen wat zij vinden. Het zal je misschien verbazen maar meestal zijn dat hele positieve, bemoedigende mailtjes. Ik merk dat mensen om mij heen nog weleens verwachten dat je als voorganger voornamelijk kritiek krijgt. Dat is zeker niet het geval! Integendeel. We zijn als gemeente een bemoedigende gemeente. Dat hoor ik ook regelmatig terug van de gastsprekers, maar ook van de vloerenlegger!

Rond de zomer hebben we een prachtige nieuwe vloer gekregen in gang van ons gebouw. De vloer werd doordeweeks gelegd waardoor ik de vloerenlegger zo nu en dan tegenkwam ergens, zittend op de vloer. Ik maakte dan zo’n oppervlakkig praatje met hem. Ergens aan het einde van de week, toen hij bijna klaar was, vroeg ik hem hoe het gegaan was.

“Prima, ik ben dik tevreden” zei hij, “maar, ik heb wel ontzettend last van mijn schouder”.  Ik overwoog direct de mogelijkheid om voor zijn schouder te bidden, maar gelukkig had ik het hem nog niet gevraagd. “Mijn schouder doet zeer van alle schouderklopjes die ik deze week heb ontvangen. Tjonge, wat een positieve mensen lopen hier rond!”.

Dat vond ik een mooi compliment. We hebben een prachtige vloer maar een positieve, bemoedigende cultuur is mij veel meer waard!

We zijn een bemoedigende gemeente. Dat ervaar ik ook uit de mailtjes die ik ontvang.  Alleen al het feit dat iemand de moeite neemt een bemoedigend berichtje te sturen doet mij vaak al goed. Ga daar dus lekker mee door.

Een tijd terug heb ik besloten om elke dag minimaal 1 persoon heel bewust te bemoedigen. Soms gaat het vanzelf als ik iemand iets zie doen waar ik dankbaar voor ben. Dan is het een kleine moeite dat even te laten weten aan die persoon. Soms maak ik er bewust tijd voor vrij. Dan vraag ik aan de Heilige Geest: ‘Wie zou U nu willen bemoedigen?’. Ik stuur dan een kaartje, een mailtje, een whatsapp berichtje of spreek iemand even aan. Daar zijn al heel wat mooie, kostbare momenten uit ontstaan. Wat mij is opgevallen dat het niet alleen de persoon bemoedigt die de woorden ontvangt maar ook de zender maakt een bemoediging blij. Test het maar eens uit. Als je niet lekker in je vel zit. Geef juist dan eens wat positieve woorden weg, het zal ook een zegen voor jezelf zijn. Als jij bemoedigd wil worden, wees een bemoediger!

Bemoedigen geeft kracht. Het is een ontzettend waardevol instrument in de handen van een leider. Als jij teamleider bent in de gemeente heb je een heel eenvoudig maar krachtig instrument in handen. Zoals het woord al zegt, je maakt iemand moediger. Bemoedigen is een instrument dat versterkt, ondersteunt, opbeurt, hoop geeft, verlichting brengt. Een goede bemoediging laat het goud zien dat God in hem of haar heeft gelegd. Een bemoediging laat zien dat je bent opgemerkt. Elk mens heeft het nodig om opgemerkt te worden.

Gebruik je smartphone als een bemoedigingsinstrument. Scroll eens door je WhatsApp berichten en check eens hoeveel bemoedigingen jij de afgelopen 10 dagen verstuurd hebt. Ik wil je de uitdaging mee geven om het aantal te verdubbelen!

We zijn een bemoedigende gemeente, maar er is meer mogelijk. Ik hoop van harte dat je mee doet!

– Walfried Giltjes

Back To Top