skip to Main Content
Wat Je Verwacht….

Wat je verwacht….

Onze dochter volgt een aantal schilderlessen bij een buurtcentrum. Ze heeft absoluut talent om mooie dingen te maken. Een creatief talent dat zij niet van mij heeft. Laatst kwam zij thuis met een schilderijtje van een eekhoorn op een tak. Wat zo bijzonder is aan dat schilderij, is dat ik het direct herkende als een eekhoorn op een tak. Dat zou zeker niet het geval zijn als ik dat schilderijtje geschilderd zou hebben. Het had dan vanalles kunnen voorstellen behalve…
De herkenbaarheid was niet het enige wat ik bijzonder vond aan het kunstwerk van mijn dochter. Het deed me direct denken aan een gebeurtenis van drie weken daarvoor…

Samen met Stephan Zweers maakte ik een geweldige hike bij de Castle Crags in Californië. De laatste dag van een reis naar Bethel church. Een heerlijke afsluiting om zo samen lekker buiten bezig te zijn en de tijd te nemen om elkaar goed te spreken. Voordat je de bergen in gaat kom je een bord tegen met een waarschuwing voor bergleeuwen en beren. “Gaaf, echte wilde dieren”, zei ik nog. De Schotse hooglanders uit onze Kennemerduinen zijn ook leuk maar kunnen toch echt niet tippen aan… een echte beer!! Stel je voor dat je er eentje tegen komt! Dat is een verhaal waar je mee thuis kunt komen.

Het had die nacht gesneeuwd in de bergen, waardoor de paden boven wat glibberig werden. Op de heenweg hadden we daar niet zo’n last van, maar de terugweg naar de parkeerplaats duurde door de sneeuw wat langer dan verwacht. Het laatste stuk liep door het bos naar de plek waar onze auto geparkeerd stond en juist op dit laatste stuk werd het al behoorlijk donker. We maakten vaart en ondertussen hadden we het over beren die rond deze tijd van de dag actief zouden worden. Even keek ik naar links en weer naar rechts om er zeker van te zijn of we echt de enigen waren die daar liepen. Wat moet je eigenlijk doen als er een beer opduikt? Stephans antwoord hoorde ik wel maar stelde me niet erg gerust. Plotseling bekroop mij het gevoel dat het misschien toch niet zo heel gaaf zou zijn om er nu eentje tegen te komen. Ik was dan ook blij dat we de weg naar de parkeerplaats in zicht hadden. Aangekomen bij de auto namen we nog even wat te eten en te drinken toen daar de beer verscheen. Op zo’n 30 meter afstand was overduidelijk het geluid van een enorme beer te horen. Verschrikt lieten we onze spullen uit onze handen vallen en vluchtten de auto in. Deuren dicht en opgelucht ademhalen. Wat een geluk zeg, dat we zo dichtbij de auto waren!

Enkele seconden duurde het slechts, voordat we door hadden dat het waarschijnlijk een eekhoorn was. Geen beer, zeker geen bergleeuw, maar een Amerikaanse eekhoorn….

Geen goed verhaal om mee thuis te komen of misschien toch wel. Gek eigenlijk dat je bang kunt zijn voor iets dat niet bedreigend is. Een irreële angst. We verwachtten een beer, omdat we gefocust waren op een beer. Sommige christenen leven ook zo. Ze hebben een enorme focus op machten en heersers van deze wereld. In alles wat gebeurt zien zij een geestelijke strijd. Er is een geestelijke strijd, zeker, maar hoe vaak hebben we in ons leven geestelijke eekhoorns bestraft? Een vraag om over na te denken.
Ik ben ervan overtuigd dat als wij gefocust zijn op de goedheid van God we veel minder geestelijke strijd zullen ervaren in ons leven. Dan kom ik op een punt dat ik grotere verwachtingen heb van Gods bescherming dan van de strijd die om mij woedt.

Back To Top