skip to Main Content
Alsjeblieft Zeg… Geen Kopie!

Alsjeblieft zeg… geen kopie!

Van 4 tot en met 8 maart waren we met 6 oudsten in Eastgate. Eastgate is een gemeente ten oosten van Londen. De komende maanden volgen we daar het trainingsprogramma “Living fire”. Het betreft een trainingsprogramma voor gemeenteleiders, die gericht is op het ontwikkelen van een koninkrijk cultuur in de gemeente. Heerlijk om een paar dagen met elkaar in zo’n inspirerende omgeving te zijn.

Het is bemoedigend, aanmoedigend en inspirerend. Nieuwe ideeën borrelen op en oude dromen komen weer tot leven. In het najaar gaan we opnieuw naar England om de training af te sluiten. In deze column, wat dus eigenlijk niet echt een column is, leg ik je uit waarom we deze training volgen.

In augustus 2018 kwam ik in contact met Pete Carter, de voorganger van Eastgate. Hij vertelde zijn verhaal en vertelde me over Living Fire. De gemeente daar heeft de afgelopen jaren grote veranderingen meegemaakt. Dat begon bij een bezoek van 3 maanden aan Bethel church in Redding Californië. Pete Carter raakte geïnspireerd door de gemeentecultuur die hij daar zag. Een cultuur die gericht is op het koninkrijk, een cultuur van vrijheid, blijdschap, leven, eer en bovenal een omgeving waarin Gods tegenwoordigheid krachtig aanwezig is en waar wonderen dagelijks plaatsvinden.

Tegelijkertijd realiseerde Pete zich dat er een groot verschil zit tussen de Britse en de Amerikaanse cultuur en dat een poging om exact te kopiëren wat hij zag op niets zou uitlopen. Samen met zijn team besloot hij om de eigenschappen van de cultuur van Gods koninkrijk mee te nemen en te vertalen naar een West-Europese context. Met als doel, een cultuur van vrijheid, blijdschap, leven, eer, tegenwoordigheid en wonderen, maar dan wel op een Engelse manier. Een manier die past bij de mensen die wonen in hun samenleving! Een avontuur waar zij goed in geslaagd zijn.

Wij zitten in een vergelijkbare situatie. Wij verlangen naar die cultuur van vrijheid, blijdschap, leven, eer, tegenwoordigheid en wonderen. Dat deze nog veel meer zichtbaar wordt, maar dan wel op een Nederlandse manier. Een manier die past bij ons en door inwoners van onze samenleving begrepen wordt.

We zien dat Eastgate een aantal jaar verder is dan wij in dit proces. Wij kunnen van hen leren als van een oudere broer. Willen we een Bethel gemeente worden of een Eastgate gemeente? Nee dat willen we niet. Wij zijn Shelter en God heeft ons Haarlem gegeven als vestigingsplaats. God heeft ons een eigen unieke bestemming gegeven.

Ik steek mijn enthousiasme over Bethel of in dit geval Eastgate niet onder stoelen of banken.  Ik ben op beide plaatsen een aantal keer geweest en ik ben onder de indruk van wat ik zie en het maakt me hongerig naar meer. Dikwijls hoor ik mensen zeggen: “Mooi…, maar alsjeblieft we moeten geen kopie worden”.  Ik begrijp wat ze zeggen en ook ik wil geen kopie worden en dat zal ook niet gebeuren.

Tegelijkertijd ben ik niet bang om te kopiëren. Leren begint namelijk altijd met kopiëren. Elke gitarist wil eigen melodieën spelen en toch zijn ze allemaal begonnen met het naspelen van andere gitaristen. Het is een continu proces van zelf melodieën produceren en leren van anderen. Zodra je stopt met leren stagneert je groei. Het kan zomaar zijn dat je iemand in de gemeente iets ziet doen wat verdacht veel lijkt op iets wat je in Bethel hebt gezien. Maak je niet druk. Die persoon is aan het leren! Moedig hem of haar aan om door te gaan. Er komt een dag dat hij of zij zoveel geleerd heeft dat hij of zij een eigen stijl ontwikkelt. Gun elkaar de speelruimte om na te doen. Het hoort bij het proces waarin we zitten.

Het per se niet willen kopiëren kan ook een houding van trost zijn. Te trots om te erkennen dat we kunnen leren van anderen die op een bepaald vlak verder zijn dan wij. Als leiders van de gemeente willen we produceren en leren tegelijk. We hebben een eigen geluid, een eigen cultuur, een eigen roeping en we zijn volop bezig om te produceren. Tegelijkertijd willen we ook blijven leren van anderen die verder zijn dan wij en hen erkennen als oudere broer.

Een boeiend avontuur waarvan ik verwacht dat het ons verder zal brengen om die grote invloedrijke, apostolisch gemeente van krachtige mensen te zijn waarvoor we bestemd zijn.

Ik wil je aanmoedigen om te ontdekken, te proberen, om na te doen, te leren en af te leren!

Blessings

Walfried Giltjes

PS op 12 mei spreekt Pete Carter van Eastgate bij ons in Shelter.

Back To Top