skip to Main Content
Vrij Van Tikken

Vrij van tikken

Zoals je wellicht weet is vrijheid een belangrijk thema geworden in Shelter. De tekst in Galaten 5:1 vind ik een fascinerende tekst: ‘Het is voor vrijheid dat Christus ons heeft vrijgemaakt!’. Leven in vrijheid is een geschenk, wat we helemaal mogen uitpakken. Sinds ik wat meer bezig ben met dit thema valt het me op dat bijna iedereen naar vrijheid verlangt, maar niet iedereen pakt het geschenk ook daadwerkelijk helemaal uit.

Vrijheid betekent onder andere integer zijn. Iemand die integer is, is uit één stuk gemaakt. De binnenkant komt overeen met wat je aan de buitenkant ziet. Een integer persoon is vrij van schaduwzijden, vrij van doen alsof. Een integer persoon is in publiek dezelfde als thuis, alleen in de studeerkamer.

Afgelopen najaar hebben we eindelijk onze badkamer en het toilet opgeknapt. Dat was, toen we het huis zo’n 12 jaar geleden kochten, al nodig. Het is prachtig geworden! Na 2,5 week stof in huis en douchen op de camping in de buurt, was de klus weer af. Tenminste, dat dachten we.

Na de werkzaamheden kwamen we er al snel achter, dat er achter het nieuwe wandje met nieuw tegelwerk een hinderlijke tik ontstond. Niet zo’n zachte tik die niet opvalt maar een stevig getik die je door het hele huis hoorde. Als we boven water gebruikten, begon het getik…. tik…. tik…. tik.  Met vijf mensen in huis wordt er heel wat water gebruikt en je kunt je dus wel voorstellen dat het getik de hele dag door te horen was. Dat was vervelend. Wat ook vervelend was, was het moment dat ik samen met de loodgieter ging luisteren en we samen besloten dat de nieuwe wand met het prachtige nieuwe tegelwerk weer opengebroken moest worden…. Als er iets is wat een vakman niet leuk vindt om te doen, dan is het wel het wegslopen van iets wat hij die dag daarvoor gemaakt heeft. @#%$@….  Ik heb maar een extra bakkie koffie gezet voor hem.

Bijna stond ik op het punt om er geen punt van te maken en het maar zo te laten. Vond ik het getik dan niet irritant? Oh jazeker wel, maar eerlijk gezegd had ik geen zin meer in een puinhoop. Ik had geen zin in een nieuwe laag stof op alles wat je vastpakt. Ik had geen zin in het gedoe en wilde gewoon lekker verder.

Doen wij niet vaak hetzelfde in ons leven als mens? De buitenkant kan er prachtig uitzien. Een buitenkant die we onze vrienden graag laten zien, maar helemaal niemand heeft weet van wat er achter die glimmende tegels gebeurt. Niemand ziet aan de buitenkant dat er iets niet goed zit. Maar jij wel. Jij weet dat er iets tikt wat niet hoort te tikken. We weten dat het er zit maar het aanpakken, het openbreken zodat het daglicht erbij kan komen is pijnlijk en kan gepaard gaan met schaamte. Daarom besluiten we om het getik maar te laten voor wat het is.

Zoals ik al eerder schreef bestaan bij een integer persoon geen verborgen schaduwzijden. De binnenkant is zichtbaar. Natuurlijk niet zichtbaar voor de hele wereld, maar zijn er enkele mensen in jouw leven die werkelijk alles van je weten? Om zo open te zijn is spannend en daar is moed voor nodig.

Een vraag die ons allemaal bezighoudt en waar we zo graag antwoord op willen hebben is deze: Is er iemand die mij werkelijk wil kennen en kan omgaan met mijn schaduwzijde?

Ja, die mensen zijn er! Ik weet dat ze er zijn maar ik durf je geen garantie te geven dat we allemaal goed om kunnen gaan met de puinzooi van de ander. En juist die angst maakt het zo moeilijk om eerlijk en echt te zijn. Ik wil je aanmoedigen om het risico te nemen. Zoek zorgvuldig iemand uit waarbij je jouw tegelmuurtje met een gerust hart omver kan werpen en laat je binnenkant zien! Je zal merken hoe bevrijdend het is. Zorg dat je vrij bent!

Een droom voor Shelter is dat het aantal mensen dat niet van slag raakt door de schaduwzijde van de ander zal toenemen! Wat ik voor mij zie is een gemeente waar we echt kunnen zijn, eerlijk over onze binnenkanten, vrij van schaduwzijden en vrij van irritant getik.

Wat ben ik blij dat de tegels er met geweld uit geramd zijn. Ja, het was even vervelend met een hoop gedoe en stof, maar nu kunnen we vrij van getik genieten van onze prachtige nieuwe badkamer en toilet.

Back To Top