skip to Main Content
Corona Vraagt Om Veerkracht 

Corona vraagt om veerkracht 

We leven in een intense tijd. Niemand van ons heeft eerder te maken gehad met de situatie waar we ons nu in bevinden: een pandemie veroorzaakt door het Corona virus. Aanvankelijk leek het wel mee te vallen, nu weten we dat we met een serieus virus te maken hebben. Veel mensen zijn ziek geworden en grote aantallen mensen zijn ook aan de verschijnselen van het virus overleden. Ik heb zelf een paar dagen nodig gehad om me te herpakken na de zondag dat de regering verregaande beperkingen oplegde aan de Nederlandse bevolking. Ik dacht eerst dat het me zou helpen om het actuele nieuws zoveel mogelijk te volgen, maar daar werd ik niet vrolijker van. Ik ontdekte wat wel hielp: mezelf vullen met hoop en geloof. Ik ontdekte dat het virus daarmee niet verdween maar dat het me wel helpt positiever in het leven te staan. Sindsdien vul ik me vaker met preken van collega’s, worshipsets die je overal wel kunt vinden en met meer lezen uit de bijbel. Dit eeuwenoude boek bevat veel meer actuele bijbelteksten dan ik dacht, juist ook in deze tijd!

Wat me opvalt is dat deze tijd allerlei gedrag bovenbrengt. Positief en negatief gedrag. Als coach hou ik van gedrag, dat is waar ik me voornamelijk op richt. Gedrag, dat wat iemand doet of niet doet is gekoppeld aan wat we geloven en denken. Als je denkt dat wat er nu gebeurt een voorbode is van nog slechtere tijden dan ga je je ernaar gedragen. Je bent overbezorgd en wordt geleefd door angst. Je besluit extra inkopen te doen, want je bent ervan overtuigd dat er tijden zullen aanbreken van een groot tekort. Kally Heiligental, een aanbiddingsleider uit Amerika postte op haar Instagram pagina: ‘Tragedy is the great exposer’. Die uitspraak heeft niets met het virus te maken maar met het plotseling overlijden van haar jongste dochter, zij was 2 jaar. De impact ervan op haar leven raakt mij als vader. ‘Dieptreurige voorvallen brengen naar boven wat er echt in mij leeft’ is mijn vrije vertaling van haar uitspraak. De hectische en onzekere tijd waarin we nu leven brengt naar boven wat er eigenlijk écht in ons leeft.

Terwijl ik nadenk over deze tijd, denk ik dat we kunnen groeien in veerkracht. We hebben de laatste decennia geleefd in welvaart en enorme overvloed. We weten nauwelijks nog wat tekort of gebrek betekent. De huidige situatie biedt ons een kans: we kunnen met elkaar en met God oefenen om om te gaan met die moeilijke omstandigheden. We hoeven geen slachtoffers te zijn van onze omstandigheden. We hebben in alle omstandigheden steeds een keuze. De vraag die ik mijzelf stel: word ik meer op mezelf gericht in deze tijd als ik vooral focus op mezelf of word ik socialer en wil ik me ook richten op de nood van een ander? Daarvoor hebben we veerkracht nodig. Paul Donders schrijft in zijn gelijknamige boek:

‘Veerkracht is de vaardigheid van een persoon om met uitdagingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen zinvol om te gaan.’ Dat is wat ik wil, groeien in veerkracht. Ik moet denken aan de apostel Paulus. Hij was iemand die dat had geleerd. Aan het eind van de tweede brief aan de Korintiërs somt hij op wat hij allemaal in zijn leven om Christus’  wil heeft moeten doorstaan. Een hele lijst met ingrijpende gebeurtenissen die voor mij de aanleiding zouden zijn geweest om het bijltje erbij neer te gooien. Niet voor Paulus, hij had ontdekt hoe hij zijn veerkracht kon laten groeien. Paulus bleef nederig na alles wat hij had doorstaan. Zijn geheim is dat zijn veerkracht groter werd doordat Gods genade in zijn leven toenam. In 2 Korintiërs 12:9 staat ‘Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid.’ Zijn les kan ook de onze worden. Juist als we tekortschieten en ontdekken dat we te weinig mee kunnen bewegen in tijden als deze. Door genade van God ruimte te geven zullen we veerkrachtiger worden. Groei jij mee?

Back To Top