skip to Main Content
Wisselende Routines

Wisselende routines

Door: Walfried Giltjes

Vorig jaar ontdekte ik de podcast van Arie Boomsma over routines. Een wekelijkse podcast waarin Arie verschillende mensen interviewt over de dagelijkse routines die zij hanteren in hun leven. Routines zijn patronen in je gedrag die structuur en overzicht geven. In de hectische wereld waarin we leven hebben we denk ik allemaal behoefte aan een beetje regelmaat. Ik heb gemerkt dat hele eenvoudige routines enorm kunnen helpen om de energie die ik heb te doseren over de hele week. Wel zo handig. 

Soms zijn er van die dagen dat alles lijkt te lukken. Dan bruis ik van de inspiratie en energie. De adrenaline zorgt ervoor dat ik lang door kan gaan. Dat zijn voor mij heerlijke dagen! Mijn ADD brein zorgt er alleen voor dat ik op zulke momenten niet goed doorheb dat ik veel te veel aan het geven ben. Met die hyperfocus krijg ik veel gedaan, maar de prijs die ik een paar dagen later betaal is flink. De routines in mijn leven zorgen ervoor dat ik op tijd en voldoende rust neem en niet toch nog even die taak wil afmaken, want “oh, ik zit er nu zo lekker in…. “

Een paar weken geleden ben ik vol goede moed begonnen aan een nieuwe routine. Wandelen. Wandelen deed ik al, maar nu is wandelen het eerste wat ik doe in de ochtend. Als ik opsta, dan kleed ik me aan, drink ik een glas water en ga ik naar buiten. Ook als het regent, want zoals die buitensportwinkel het zegt,

“slecht weer bestaat niet”.

Wat een heerlijke manier om wakker te worden. Langzaam ontwaken met het ochtendlicht in m’n ogen. Ik denk wat na, praat met God of tegen mijzelf en bid voor m’n gezin en de dag die voor mij ligt. Prettige bijkomstigheid is ook dat het regelmatig gebeurt dat ik de eerste twee uur van de dag m’n telefoon nog niet heb aangeraakt! Wie kan me dat navertellen? Top routine! De vraag is alleen voor hoelang?

Jarenlang was ik ervan overtuigd dat ik weinig structuur nodig had in m’n leven. Inmiddels weet ik dus wel beter. Mijn afkeer tegen dagelijkse patronen kwam vooral voort uit het feit dat ik ze niet voor lange tijd vol kon houden. Mijn overtuiging was natuurlijk vreemd. Het klinkt een beetje hetzelfde als iemand die zegt niet van gezonde voeding te houden omdat hij niet kan koken. Tja, routines. Eerlijk gezegd heb ik ze keihard nodig, maar wat is het lastig om ze te onderhouden. Ik weet dat dit niet voor iedereen geldt. Maria bijvoorbeeld, bedenkt een routine die zij vervolgens voor de rest van haar leven uitvoert. Dat vind ik knap maar voor haar is het volstrekt normaal. Zelf mag ik blij zijn als het me lukt om mijn ochtend wandelroutine twee maanden vol te houden. En daar ligt precies het punt wat ik geleerd heb. Ik hoef het ook niet vol te houden van mijzelf. Wat een heerlijke, bevrijdende ontdekking is dat. Nu heb ik er baat bij en als na de zomer de routine zomaar verdwenen is dan bedenk ik vast wel weer iets nieuws, wat ook helpt. Ik ben erachter gekomen dat ik een groot voorstander ben van wisselende routines. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar ik vond het wel treffend.

Ik heb me voorgenomen dat ik bewust vorm wil geven aan de structuur die ik nodig heb, maar hoe dat eruitziet is niet zo belangrijk. Dat wisselt per seizoen en dat is prima.

Ik vertelde je over mijn ochtendwandelingen, maar routines kun je uiteraard voor allerlei gebieden ontwikkelen. Routines in je werk, in het huishouden, in de avond en natuurlijk ook in je relatie met God.  Routines zijn bedoeld om ons te dienen, maar soms kunnen ze zo prominent aanwezig zijn dat ze meer in de weg zitten dan behulpzaam zijn. Dan is er geen ruimte meer voor spontaniteit. Dan kun je je gefaald voelen of zelfs schuldig als je de routine in je leven niet goed hebt uitgevoerd. 

Nu je weet dat ik niet goed ben om routines lange tijd vol te houden, begrijp je misschien ook dat het mij nog nooit gelukt is om een 1-jarig Bijbel leesrooster uit te lezen. Zo’n leesrooster is niets minder dan een uitgeschreven routine. Prachtig als het werkt maar niet voor mij. Waar je ook routines voor ontwikkeld, zij zijn nooit het doel. Een routine helpt om je relatie met God te ontwikkelen, maar een perfect uitgevoerde routine is niet hetzelfde als een goede relatie met God.

Ik zoek naar routines die mij helpen, die echt een toegevoegde waarde hebben aan mijn drukke leven. Welke routines helpen jou? Misschien leuk om daar tijdens de zomermaanden over na te denken. Luister eens naar de podcast van Arie Boomsma. Welke gewoonten helpen jou om structuur en overzicht in te bouwen? Probeer eens een nieuwe ochtendroutine of neem je eens voor om niet alleen je kinderen schermtijd op te leggen maar zelf ook na 22.00 uur al je schermpjes in de kast te leggen. Misschien denk je bij het lezen van deze column wel, “leuk een Bijbellees rooster, dat ga ik eens proberen!” Prima,   probeer eens wat uit en kijk wat behulpzaam is voor jou en wees niet te streng voor jezelf. Misschien geldt voor jou ook wel dat je voorkeur uitgaat naar wisselende routines. 

Ik wens je een mooie zomer!

Back To Top