
Anne Dinkelman in Oekraïne
Door: Anne Dinkelman
Inmiddels zit ik alweer bijna 6 maanden in Oekraïne. Afgelopen zomer ben ik naar Oekraïne verhuisd om te werken bij de christelijke noodhulp organisatie ZOA. We zijn als ZOA begonnen in Oekraïne, sinds de oorlog in februari is uitgebroken. Van de ene op de andere dag zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.
Een grote groep mensen is naar andere landen in Europa gevlucht, maar de meeste mensen blijven toch binnen de grenzen van hun eigen land. Mannen tot 60 jaar mogen bijvoorbeeld de grens niet over, omdat ze opgeroepen kunnen worden voor het leger. Veel gezinnen blijven dus achter bij de grens en proberen een nieuw bestaan op te bouwen. De onzekerheid voor mensen is groot. Kunnen ze ooit nog terug naar het gebied waar ze vandaan komen? Staat hun huis er eigenlijk nog wel? En leven de buren nog?
In het Westen van oekraïne, waar het doorgaans veilig is helpen we bij de opvang van mensen in publieke opvangcentra. Veel gebouwen waar mensen worden opgevangen waren al lange tijd niet in gebruik, of niet veilig genoeg om in te wonen. We helpen bij de renovaties van deze gebouwen en ook van het installeren van verwarming. Daarnaast helpen we ook mensen door een maandelijks bedrag te geven zodat ze boodschappen kunnen doen, medicijnen kunnen kopen of schoolspullen. We werken intensief samen met de kerken hier in het gebied. Bijna alle mensen zijn verbonden aan een kerk en de kerkleiders staan midden in de samenleving. Op deze manier kunnen we juist de mensen helpen die anders niet opvallen en geen hulp krijgen van de overheid of andere hulporganisaties. En op deze manier kan de kerk ook gelijk pastorale zorg bieden aan de mensen. Veel mensen hebben groot trauma, vanwege de heftige dingen die ze hebben meegemaakt en hebben boven eten en opvang vooral mentale hulp nodig.
Onlangs ben ik in Kherson, het oosten van Oekraïne geweest. Dit gebied is een aantal weken geleden bevrijd. De Oekraïners in dit gebied hebben veel meegemaakt tijdens de bezetting van 7 maanden. Van martelingen en mishandelingen tot voedseltekorten en alleen maar binnen blijven zitten. Een groot deel van de huizen zijn daar volledig verwoest of beschadigd. Wij gaan daar proberen zoveel mogelijk huizen weer op te bouwen en te herstellen zodat mensen de winter door kunnen komen. Door het installeren van ramen, deuren en de daken te herstellen kunnen veel mensen in hun huis blijven wonen en hoeven ze niet zelf ook op de vlucht te gaan. Veel van de mensen zijn ouderen die al hun hele leven in hun huis wonen en het niet willen achterlaten.
Alle Oekraïners die ik heb ontmoet zijn ontzettend krachtig en geven niet op. Ze houden hun vertrouwen in God en zijn dankbaar voor het kleine beetje dat ze nog hebben.
