skip to Main Content

De Poort van het Midden-Oosten

Door: Assie Friso

Na een zeer druk en intensief jaar waarbij van mij zoals van iedereen veel flexibiliteit werd gevraagd, ben ik op dit moment vakantie aan het vieren op de Veluwe. Na alle woestijnkleuren en warmte van Dubai geniet ik zelfs in deze tijd zo enorm van de natuur, alles is zo fris en diep van kleur. ‘Mijn thuis’ is nu al jarenlang in Dubai, maar de Nederlandse seizoenen blijven mij intrigeren en het is iets wat ik daar mis.

In deze maand januari is het alweer 8 jaar geleden dat we gestart zijn met EPA ( Emirates Prayer Alliance) in Dubai, waar ik sinds 4 jaar leiding aan geef. We gingen op zoek naar 31 kerken die 1 dag per maand 24 uur willen bidden voor de stad aan de hand van het gebedsdocument wat we elke maand schrijven. Dat aantal van 31 kerken zijn we allang gepasseerd en inmiddels is het project verder uitgebreid met het geven van gebedsconferenties en jaarlijks een grote gebeds- en vasten week waar al deze kerken en bidders 6 avonden lang samenkomen (alleen in de afgelopen/corona tijd niet). Het project heeft een goede naam gekregen in de stad, vooral omdat we de kerken samenbrengen en hen stimuleren om hun positie in de stad in te nemen. God roept ons op om eigenaars van de stad te zijn (Jeremia 29:7).

Terugkijkend naar het afgelopen jaar zien we dat we fantastische dingen in de stad hebben opgezet die er zonder Corona misschien niet zouden zijn gekomen. Toen de Corona uitbrak in Dubai, zijn we als EPA livestream-gebedstijden gaan doen, die ik samen met verschillende voorgangers mocht leiden. Dat was zeer bijzonder. Met Pasen zijn we Zoom gebedsavonden gestart, niet meer alleen als EPA maar samen met het Huis van Gebed Dubai en een ander gebedsnetwerk uit de stad. Dit project hebben we UpperRoom genoemd. Gebedstijden met duidelijke thema’s en zelfs met 24 uur kettinggebed waar iedereen zich via de website voor kon inschrijven. Tussen Pasen en Pinksteren hebben we o.a. 40 dagen gebeden. Begin december hadden we onze laatste 3 dagen van Zoomgebed van dit jaar. Er waren in het afgelopen jaar geregeld avonden waarin we een paar honderd bidders op de Zoom hadden. We schreven elke keer gebedsdocumenten, we schakelden veel verschillende voorgangers van allerlei denominaties en nationaliteiten in. Het was een uniek jaar wat het samen optrekken en bidden voor de stad en het land betreft. Ik kijk er met zo’n grote dankbaarheid op terug.

Maar ik heb een nieuwe droom en samen met mijn EPA team zijn we er al een tijd over aan het bidden en hebben we veel van de visie en het plan inmiddels op papier gezet. Ook is er met verschillende sleutel voorgangers van de stad over gesproken. Mijn grote vraag en ik denk van velen is: wat is God op dit moment aan het doen? Wat wordt de strategie voor de kerk? Hoe kun je samen als kerken voor het land blijven bidden als de kerk niet meer samen kan komen of gelimiteerd wordt? En dan denk ik even aan Dubai en de VAE. Wat wordt het nieuwe normaal? Hoe ziet alles eruit over een half jaar? Mijn grote vraag was ook: wat zou ik willen zien in Dubai over 5 jaar? Hoe kunnen we nu proactief gaan bidden i.p.v. alleen maar reactief bidden vanwege de corona? Als ik eind januari weer terugga naar Dubai dan willen we als EPA aan de slag met ‘de droom’ en proberen allerlei kleine gebedsgroepen op te gaan zetten, die bestaan uit mensen van verschillende kerken die allemaal in dezelfde wijk, flat etc. wonen.  Maximaal 8 mensen. Groepen die met duidelijke gebedsinstructies geleid worden door getrainde gebedsleiders. Groepen die hopelijk impact gaan maken in hun woongebied. Kleine ‘Lighthouses’ die samen een groot Lighthouse in de stad en in het land gaan vormen. Mijn/onze droom is dat er elke avond een ander ‘Lighthouse’ gaat bidden. We beginnen eerst in Dubai maar er zijn nog andere Arabische Emiraten in het land….. Ons gebed is dat dit zich gaat vermenigvuldigen. We beginnen klein met wat wij geloven dat God ons heeft aangereikt.

Jesaja 60:1 Sta op, word verlicht, want je Licht komt!

Ik houd jullie op de hoogte! Ik geniet nog even van mijn vakantie break en halverwege deze maand ga ik weer terug naar Dubai.

Lieve groet en dank voor al jullie gebed en betrokkenheid.

Assie

Back To Top