skip to Main Content

Discipelen maken in the ‘hood’

Door: Jan en Ruth de Haan

Wij zijn Jan en Ruth, dit jaar 22 jaar getrouwd en vader en moeder van 4 kids (drie hier op aarde en ééntje bij de Here Jezus).
Jan is op zijn 17e tot geloof gekomen na een moeizame kindertijd en een ruige jeugd, waarna hij volledig vast kwam te zitten in het leven.
Het geloof in Jezus heeft hem letterlijk van de straat naar de kerk gebracht en vanaf het moment dat Hij het evangelie leerde kennen heeft hij maar één groot verlangen gehad:

‘iedereen moet Jezus leren kennen…’

Ruth had een hele andere achtergrond als middelste kind van een gezin met 5 kinderen. Zij groeide in haar achtertuin op en ging altijd trouw naar een evangelische kerk.

Soms komen twee schijnbaar tegenstrijdige elementen samen en vormen ze een reactie…het feit dat wij samenkwamen veroorzaakte een Koninklijke explosie. Vanaf het eerste uur verlangden we naar hetzelfde:

we willen Gods Koninkrijk op aarde gebouwd zien worden en we zetten ons daar met man en macht voor in.

Dat hebben we op verschillende manieren mogen doen, zo zijn we bijvoorbeeld 8 jaar lang predikantsechtpaar geweest in Haarlem. Het is alleen zo dat je de man wel van de straat kunt halen, maar de straat nooit helemaal uit de man. In de periode dat we predikantsechtpaar waren hebben we een succesvolle bediening gehad, maar we merkten dat God ons hart begon te breken voor jongeren en voor de mensen van de straat.

Dit maakte dat we in maart 2016 gestopt zijn met onze kerkelijke bediening en de voetstappen van de Heer zijn gaan volgen. De letterlijke woorden die God sprak waren deze: ‘Jan, ik wil dat je een vader voor de vaderlozen gaat worden…’
Met die opdracht zijn we gaan bouwen aan een discipelschap school, genaamd ‘Rotsvast’.
We wilden dit gaan bouwen op een plaats van pijn, moeite, verdriet en duisternis. Een plaats waar de vaderloosheid het grootst is.

Dit werd Amsterdam Zuidoost (de Bijlmer)…

Rotsvast is een plaats waar jonge christenen onvoorwaardelijk welkom zijn om te ontdekken 1) wie ze zelf zijn, 2) wat het Koninkrijk van God inhoudt en 3) wie ze zelf mogen zijn binnen dat Koninkrijk.
We nodigen jonge mensen uit om van september t/m juni 20 weekenden te investeren in het ontdekken van en het uitstappen in de kracht van het evangelie. Op die manier zijn er ondertussen tientallen jonge mensen gediscipeld, zijn er vele mensen tot geloof gekomen en hebben we grote wonderen en tekenen mogen zien.

Hieronder 1 van de vele getuigenissen:

Er is zo ontzettend veel gebeurd ondertussen, we hebben veel mensen mogen bemoedigen en veel mensen werden genezen. Het allermooiste vinden we echter wanneer er iemand tot geloof komt.
Zo waren we een keer op een vrijdagavond in het gebouw van het Leger des Heils aan het aanbidden. Iemand uit de groep zei: ‘laten we zo hard zingen dat ze het buiten konden horen…’
De Heer zei daarop tegen Jan dat we naar buiten moesten gaan om te zingen. We vormden twee rijen op de stoep en begonnen de Heer te loven en te prijzen.

Op een gegeven moment kwam er een man tussen de rijen doorlopen in een Islamitisch gewaad. We zongen over hem heen en dat raakte hem zo dat hij zich omdraaide en mee begon te zingen. Toen we weer naar binnen waren gegaan kwam hij op een gegeven moment terug en liet zichtbaar zijn fles bier leeglopen. Hij klopte op het raam en vroeg of hij naar binnen mocht. Toen dat mocht en hij over de drempel van de deur stapte, greep de Heilige Geest hem en hij brak helemaal. Jan vertelde hem het evangelie en legde uit dat de Heilige Geest aan hem trok. Het enige dat hij kon doen was huilend zijn zonden belijden en hij gaf zijn leven aan Jezus. We hebben nog steeds contact met hem en het gaat heel goed met hem, alleen zou het goed zijn als hij een gemeente heeft die hem begrijpt en waar hij welkom is.

We hebben locaties gehad in de Bijlmer, Dordrecht en Haarlem. Daarnaast hebben ook drie locaties in Uganda, twee gemeente bijbelscholen (Almere en Kalmthout België) en een jongeren community in Ede.

Sinds augustus 2016 zijn we lid van Shelter en we zijn heel dankbaar dat we onderdeel uit mogen maken van deze Koninklijke familie. We hebben veel geleerd van Walfried en jullie over hoe je Gods Koninkrijk in de wereld kunt zijn en we zijn vooral geraakt door de bijzondere apostolische cultuur van geloof en kracht in de gemeente.

De fase waar we nu inzitten is een resultaat van het feit dat God ons geroepen heeft om de community die ontstaan is in de Bijlmer door te gaan bouwen richting een volwaardig huis voor onze familie op die plaats.
Shelter is dus zwanger van een dochter, maar het zal een hele andere dochter worden als dat je misschien in eerste instantie zou verwachten.
Wat meer kleur, mooie dreads, heel anders gekleed en onder de tattoos…maar zo geliefd door Jezus!

Op 27 december zullen we gezegend worden voor ons nieuwe werk en zal hier ook wat meer over verteld worden in de dienst!
Het geloof in Jezus heeft Jan van de straat naar de kerk gebracht, maar de voetstappen van Jezus leidden ons daarna samen terug naar daar waar het evangelie zo hard nodig is.
We hopen dat jullie voor ons willen bidden en zouden het leuk vinden wanneer jullie af en toe eens komen kijken in de Bijlmer. Mocht je interesse hebben om mee te bouwen, laat het ons dan ook even weten!

Een Koninklijke hug

Back To Top