skip to Main Content

Interview met Peter van der Wal

 Door: Maria Giltjes

  1. Wie ben je en sinds wanneer ben je lid van Shelter?

Ik heb nu al vijf minuten zitten nadenken over wat ik moet antwoorden op wie ik ben. Dat is niet echt filosofisch hoor, meer de vraag wat nu het goede antwoord is. Maar ik kan me er ook niet heel lang druk om maken als het het verkeerde antwoord is. Dus ik ga toch gewoon voor “Peter”.

Ik heb geen idee sinds wanneer ik echt lid ben van Shelter. Ik gok 20 jaar. Ik kom inmiddels zo’n 20 jaar in Shelter. Wat me over de streep heeft getrokken was de gezelligheid met de jeugd in de snackbar. Wat me heeft vastgehouden is de aanwezigheid van de God. Zo zie je maar dat kroketten en kaassoufflés ook een rol spelen in Het Koninkrijk.

  1. Wat is jouw passie?

Ik heb geen passies. Dat vind ik zo’n groot woord. Er zijn wel dingen waar ik enthousiast van word, of blij van wordt. Van Jeltje, van onze kinderen. Ik houd ook van verbinding: als het gebeurt dat toenadering ontstaat en mensen met verschillende meningen elkaar gaan begrijpen, misschien zonder het eens te zijn. En verbinding tussen mensen en cijfers – dat is ook mijn werk. Maar straks meer daarover.

  1. Wat zijn je voornaamste taken binnen de gemeente?

Het beheer van onze financiën. Een korte vraag. Fijn.

  1. Wat voor werk doe je en/of wat voor hobby heb je?

Mijn werk is ‘Finance business advice’ voor de Human resource afdeling (‘personeelszaken’) bij de ING Bank. Ik zei het al dat ik houd van verbinding tussen mensen en cijfers. Hierbij gaat het natuurlijk helemaal niet om de cijfers. Het gaat om waar die cijfers voor staan, het gaat om het verhaal van de cijfers. Wat betekenen ze voor de toekomst van de bank en wat kunnen we ermee. Dat verhaal probeer ik te vertellen! Ik heb nog andere hobby’s, maar mijn werk is nu wel de grootste!

  1. Wat is jouw droom voor Shelter?

Dat we een gemeente zijn die groeit in impact in de samenleving. Dat we impact hebben in het persoonlijke leven van mensen. Mensen ‘redden’ is belangrijk, maar mensen veranderen is bijzonder.

  1. Wat was een bijzonder moment in je relatie met God?

Wat ik bijzonder vind in mijn relatie met God is dat ik merk dat als ik loslaat Hij het oppakt. Op verschillende momenten merk ik dat iets waar ik al langer mee bezig was niet gebeurde. Op het moment dat ik het oprecht los liet met het idee ‘als het komt, komt het, en anders niet’, dan gebeurde het. Je zou ‘loslaten’ bijna als oplossing gaan gebruiken*, maar ’t is soms best lastig.

(*disclaimer: ik zeg ‘bijna’, maar ik bedoel dus dat het in veel gevallen een goed idee is. Dit ter verduidelijking voor wie mijn gezicht nu niet ziet)

  1. Welk van de gemeente waarden spreekt jou het meest aan?

Daar ga ik niet over nadenken, het gaat om de mix.

  1. Welke Bijbeltekst is voor jou heel speciaal en waarom?

Romeinen 13. De tekst is misschien niet heel spectaculair (mag ik dat zeggen?), maar het gaat om de impact: Dit was de tekst die ik van God ontving toen ik me als 18-jarige afvroeg of het wel ‘Bijbels verantwoord’ is om bij de Koninklijke Marechaussee te werken en een wapen te dragen. De conclusie was: ‘Ja, het is verantwoord’. De tijd bij de Marechaussee heeft me gevormd. En later besefte ik me ook dat het ook helemaal niet erg is om als christen een plek in te nemen waarbij ethische dilemma’s spelen. Want juist daar kan je een verandering maken. Dit alles door Romeinen 13.

  1. Wat vind je zo bijzonder aan Shelter?

Dat we niet willen blijven waar we zijn, dat we durven onze eigen overtuigingen ter discussie te stellen en dat we continu zoeken naar wat God wil doen op dit moment.

Back To Top