Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

Kintsugi

Vorige maand speelde mijn zoon een voetbaltoernooi. Helaas was zijn team veel te hoog ingedeeld waardoor alle wedstrijden kansloos werden verloren. Gelukkig was het prachtig weer, dat dan weer wel. Ik zat, leunend tegen een hek, op het gras naar de wedstrijd te kijken. Naast mij zat een moeder van een teamgenoot en ik raakte met haar in gesprek. Op een gegeven moment pakte zij een boek uit haar tas en duwde dat in mijn handen. ‘Kintsugi’ stond er op de kaft. Ik had er nog nooit van gehoord.  Ze vertelde me dat het Japans is voor goud herstelwerk.

Het verhaal gaat dat een Japanse keizer een kostbaar geschenk van Chinees aardewerk liet vallen. Hij was zeer gesteld op dit geschenk en vond het verschrikkelijk dat het nu stuk was. De Japanse keizer stuurde de scherven op naar China met het verzoek of zij het geschenk konden herstellen. Na enige tijd ontving hij het aardewerk terug met enkele ijzeren krammen erin. De keizer was niet tevreden over de herstelwerkzaamheden van de Chinezen en besloot om te onderzoeken of dit niet beter kon. Het resultaat kennen de Japanners nu als Kintsugi. Het betekent letterlijk goud herstelwerk. De scheuren tussen de scherven worden opgevuld met goud. Als je even de moeite neemt om afbeeldingen te googelen van Kintsugi zie je talloze eenvoudige potjes, kommen en borden die ooit gebroken waren maar nu hersteld zijn met goud. Het resultaat is dat dit aardewerk nu nog mooier is geworden dan het origineel!

Toen ik hoorde van deze Japanse kunstvorm moest ik denken aan de tekst uit Psalm 147:3

Hij geneest wie gebroken zijn en verzorgt hun diepe wonden.

Wij zijn allemaal van tijd tot tijd als een stuk aardewerk waar een scherf vanaf is geslagen. Gebeurtenissen van het leven kunnen soms diepe wonden slaan. Niemand van ons kan dit voorkomen, maar we kunnen er wel voor kiezen om te herstellen. Om het niet bij scherven te laten. Krachtige mensen zijn mensen die ondanks hun pijn, ja zeggen tegen het proces van herstel. Een proces samen met de Heilige Geest. Hij raapt alle stukjes van je leven op, voegt ze bij elkaar en verbindt ze met goud. De Heilige Geest is de grootste Kintsugi artiest die er bestaat!

Een van onze kernwaarden in Shelter is dat we positief zijn en het goud zien in elkaar! Soms is het makkelijk om het goud te zien in het leven van de ander. Maar soms zien we, als we eerlijk zijn, voornamelijk de scherven van iemands leven. We mogen leren te kijken zoals God kijkt. Hij ziet geen scherven maar een prachtig aardewerk met gouden details, nog mooier en kostbaarder dan het al was!

Misschien ken je het lied Defender. Hierin wordt op prachtige wijze omschreven hoe God als een waar Kintsugi kunstenaar herstel wil geven aan jouw leven.

Defender: https://youtu.be/MJ9cov1lk64

When I thought I lost me
You knew where I left me
You reintroduced me to Your love
You picked up all my pieces
Put me back together
You are the defender of my heart

Reacties zijn gesloten.