Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

Er zijn opklaringen op komst!

Een paar weken geleden had ik last van gevoelens van neerslachtigheid. Donkere wolken pakten zich boven mij samen. Ik was moe, gespannen, somber, maakte me zorgen en had last van negatieve gedachten.

Sir Winston Churchill, de premier van Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog, had regelmatig last van neerslachtigheid. Hij noemde zijn steeds terugkerende depressie een zwarte hond. Een biograaf schreef: ‘Hij had een vijand die het woord zwarte hond waardig was, een ondubbelzinnige tiran wiens vernietiging hem altijd bezighield en zijn hele wezen doordrong, jaar in jaar uit.’ En men zegt dat Maarten Luther zijn hele leven last had van depressies. En uit de psalmen blijkt dat ook David periodes van depressie gekend heeft.

Juist in depressies, wanneer God zo ver weg lijkt en ons helemaal vergeten lijkt te zijn is het goed om houvast, steun, kracht en troost bij God te zoeken. De Psalmen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Bijna een derde van de psalmen gaat over persoonlijke hulpkreten tot God van mensen die in de alle diepste nood om verlichting smeken. Allerlei soorten ellende komen erin voor, zoals verliezen, pijnlijke beschuldigingen, levensbedreiging, bezorgdheid, depressie en angst. In de psalmen wordt gesproken over een God die de macht heeft omstandigheden te veranderen en hoop te geven in hopeloosheid. De Psalmen verschaffen troost en geven weer moed, kracht en vertrouwen. David schrijft in Psalm 43:6 ‘Wat ben je bedroefd, mijn ziel, en onrustig in mij. Vestig je hoop op God, eens zal ik hem weer loven, mijn God die mij ziet en redt.’

Prachtige woorden van hoop en verwachting. In de vertaling van ‘The Message’ staat het er als volgt:‘Why are you down in the dump dear soul? Why are you crying the blues? Fix my eyes on God – soon I’ll be praising again. He puts a smile on my face. He’s my God.’


Die woorden zijn ook voor jou! Vestig je blik op God. Richt je hoop op hem, tegen alle donkere gevoelens van wanhoop en hopeloosheid in. Klamp je aan hem vast. Blijf geloven, dat er toch weer een tijd komt, dat je hem zult loven om zijn hulp en uitredding. De bewolking zal weer optrekken en de zon gaat weer schijnen in je hart.

Er zijn opklaringen op komst!

Reacties zijn gesloten.