skip to Main Content

Woord Actief | Elsa Waljaard

Leuk om iets te kunnen vertellen over wat ik doe en beleef in het dagelijkse leven. Ik ben Elsa Waljaard en ik ben bijna 25 jaar lid van Shelter. Ik heb een stichting genaamd Woord Actief en van daaruit probeer ik mensen mee te nemen in het leven met Jezus.

Dit doe ik o.a. door bijna elke week ergens te spreken in een kerkdienst, op een jeugdavond, bij een vrouwenochtend of les te geven bij bijvoorbeeld de Alpha cursus.

Het is enorm bemoedigend om in zoveel verschillende kerken te komen en zoveel medegelovigen te ontmoeten. De Alpha cursus blijft toch wel mijn favoriet, omdat de ongelovigen tijdens de lessen zulke mooie, eerlijke vragen stellen. Enkele weken geleden was er een jonge vrouw die niets van Jezus wist en gedurende de lessen ging ze steeds meer begrijpen en ervaren van Jezus. Ze omschreef het:

“Ik heb leuk werk en een lieve man, maar er is een soort leegte. En nu lijkt het net alsof langzaamaan die leegte wordt opgevuld en ik kan niet uitleggen hoe dat werkt.”

Zij koos tijdens het Alphaweekend voor Jezus. Een andere vrouw besloot ook de keuze voor Jezus te maken en ze zei:

“Het voelt alsof ik met een onbekende man ga trouwen en mijn eigen man verraadt. En toch wil ik het. Hoe vertel ik het mijn man?”

Prachtige eerlijke vragen. Zo mooi.

Daarnaast doe ik veel met theater: ik schrijf, produceer en regisseer theaterstukken. Vorig jaar hebben we met een geweldig team het theaterstuk Teken van Leven opgevoerd. Net voor de Covid-uitbraak. En we gaan dit snel weer oppakken zodra het weer kan. Het proces van het maken en instuderen van zo’n stuk, met een team van 40 personen, is al zo de moeite waard. Je leert zoveel van elkaar, je schuurt je aan elkaar, je deelt eigenlijk samen het dagelijkse leven met Jezus en als eindproduct vertel je dan een verhaal waar veel mensen weer door aangeraakt worden en iets van God zien en ontdekken.
Op dit moment schrijf ik mee aan een musical van een Openbare en Christelijke VMBO in Rotterdam, door en voor tieners, met gelovigen en ongelovigen. En ben ik betrokken bij de opening van een nieuw theater-gebouw in Nijkerk van Stichting Streams. Indrukwekkend hoe ze in Nijkerk bezig zijn om de stad te dienen en beschikbaar te zijn om mensen te helpen en Jezus te delen.

En sinds kort ben ik officieel Wandelcoach. Al wandelend naar mensen luisteren en ze helpen het pad met Jezus terug te vinden of te verdiepen. Binnenkort ga ik van start met groepswandelingen. Eigenlijk een soort huisgroep die letterlijk onderweg gaat en thema’s vanuit de Bijbel behandelt.

Daarnaast wandel ik met jongeren en ouderen die dat nodig hebben. Een jonge tiener vertelde tijdens haar eerste wandeling dat ze deze lockdowntijd erg zwaar vindt, best depressief is en ook best wel twijfelt aan God. De eerste wandeling was traag, een vermoeide tiener. De laatste wandeling zat er weer meer kracht in haar lopen en vertelde ze mij dat ze zich binnenkort laat dopen! Dat is niet mijn werk maar de liefde van Jezus en de overtuiging van de Heilige Geest die aan het werk is. Ook wandel ik elke week met een ouder echtpaar waarvan de man terminaal ziek is. Ik bid hardop met ze als we buiten wandelen en dat ontroert ze telkens weer: “Het voelt zo echt, God is overal, ook hier buiten”. Ik voel me vereerd dat ze mij dit proces toevertrouwen.

Ik heb sinds kort ook een eigen Podcast en deze wordt o.a. gebruikt door een mannen-wandelgroep waar ik specifieke thema’s voor inspreek met enkele vragen na afloop. Zij gebruiken dit in hun gesprekken met gelovigen en ongelovigen en een luisteraar zei onlangs: “De thema’s zijn zo helder en duidelijk en maken de gesprekken zoveel makkelijker”.

Wil je meer lezen, dan kun je ook een kijkje nemen op www.woordactief.nl

Ik hoop dat we als gemeente snel weer kunnen samenkomen om Hem te eren en elkaar te bemoedigen!

Back To Top