skip to Main Content

Xpedition Glory

Door: Adriaan van der Hoeven

“Ik heb alleen maar positieve reacties gehad. Vanmorgen een mooi gesprek met een collega. Haar perceptie van God is veranderd door het zien van de getuigenissen, ze is geïnteresseerd geraakt en wil graag verder praten.”

Het bovenstaande appje van deelnemer Arnold is precies de reden waarom wij als Xpedition Glory doen wat we doen. Elk verhaal is een kans om iemands beeld van God bij te stellen. Een aanleiding om in gesprek te komen over wie God is en wat Hij voor ons betekent. Met Xpedition Glory willen wij christenen de kans geven om hun verhaal met God op een aantrekkelijke, relevante manier te delen in een kort filmpje. Zo kunnen vrienden, familie, collega’s en kennissen op een laagdrempelige manier een getuigenis horen en zien. Maar het bereik neemt flink toe als wij de verhalen delen op onze kanalen; xpeditionglory.com, YouTube en Facebook. Andere websites pakken onze video’s weer op en zo verspreiden de getuigenissen zich als een virus over het internet (excuses voor de woordkeus). Je hebt misschien ook wel eens een verhaal zien langskomen in de Shelter nieuwsbrief.

In 2012 ben ik, Adriaan, begonnen met het maken van korte getuigenis video’s. Aanleiding was dat ik het jaar daarvoor tijdens mijn stille tijd aan God had gevraagd of hij mij een idee wilde geven dat Hij kon zegenen. Ik kreeg een hele heldere gedachte: 1000 getuigenissen. Ik wist: dit is niet mijn eigen hersenspinsel, maar God daagt mij uit. Een jaar later kwam het project echt goed van de grond na een project met Shelter Haarlem. Achttien gemeenteleden deelden een getuigenis. We organiseerden een première in een lokale bioscoop. De dag erna ging de website live.

We zijn nu in 2020 en de teller staat op 144 verhalen die in Nederland en veel andere landen zijn opgenomen. We proberen zoveel mogelijk getuigenissen op te nemen tijdens projecten, omdat we dan in korte tijd veel verhalen kunnen opnemen. Xpedition Katwijk aan zee is ons meest recente project. In januari 2020 gingen we met ons team van enthousiaste videomakers, allemaal vrijwilligers, naar de badplaats om daar vijftien verhalen te filmen. En op 18 april j.l. lieten we de getuigenissen in première gaan op YouTube:

We kregen daar mooie reacties op. Een kleine greep:

“Tijdens het bekijken van het getuigenis van Piet, waarin hij vertelt over het ’tijd nemen om stil te zijn om bij God te zitten’ leek het of mijn hart wel opsprong om dat ook te gaan doen! Ik ben dat ook gaan doen, waarbij het ook een proces van ‘discipline’ is, en nu ben ik vaak genoeg vóór de wekker al wakker.”

“Ik heb veel “ongelovige” vrienden en velen hebben de film (misschien niet alles) gezien en ik kreeg mooie reacties.”

“Veel reacties gekregen uit allerlei hoeken van de aarde maar ook vanuit de buurt. Veel ongelovige mensen onder de indruk. Ik weet zeker dat Gods werk in al die mensen doorzet.”

Het is zo krachtig als wij een persoonlijk verhaal vertellen waar iemand zich mee kan identificeren. Ik geloof dat een getuigenis iemand echt tot actie kan aanzetten. Het is nog wel een weg naar de 1000 en soms lijkt dat getal ook wel een onmogelijke opgave. Zonder bovennatuurlijk ingrijpen lukt het ook nooit, maar met God is alles mogelijk!

Wil je ook je verhaal delen? Geef je op via de website van xpeditionglory.com

Back To Top