skip to Main Content

Bediening | Petra Brussee

Al sinds ik 16 jaar oud ben, mag ik God dienen met mijn zang. Ik ben daarmee begonnen in de toenmalige jeugdband, Saltgrain, onder leiding van Nathanaël Korf. Debora Korf leidde toen de jeugd in Beréa Haarlem (nu Shelter). Van 2007 tot 2021 ben ik onderdeel geweest van de Shelter Worship Band, onder leiding van Rebecca Wezenbeek, Dennis en Daniëlle Switzer en nu Stephan en Sanne Zweers. Ik strekte mij altijd uit naar diepgang in aanbidding, waarin de Heilige Geest de ruimte kreeg om ook woorden vanuit de hemel te geven om uit te zingen of te bidden.

Dit heb ik onder andere ook gedaan bij Down to earth van 2015-2017 samen met Joost en Mirjam van Wijk. We leerden om op God te wachten en Geestgeleide aanbidding te leiden. Eind 2016 vroeg Johan Bronsveld mij om een tweede projectband te starten om gemeentes te ondersteunen die weinig muzikanten en zangers hadden. Dit is ‘Building bridges’ geworden: we hebben een aantal kerken in regio Haarlem mogen ondersteunen. Heel bijzonder om met muzikanten vanuit verschillende kerkelijke achtergronden eenheid en verbinding te brengen in traditionele en evangelische gemeentes. Mijn hart voor de kerk van Haarlem brandde (en nog steeds) flink en ik heb o.a. ook de gezamenlijke dienst in de Kennemer sporthal mogen ondersteunen en bij het jeugdwerk van #IMPACT mogen meewerken.

Op een bijzondere manier is in 2018 de cd ‘Eerst(e) liefde’ uitgekomen. Een zus uit de gemeente riep dit verlangen naar boven en er was gelegenheid om dit uit te werken. In Shelter hebben we op een worshipnight de nummers opgenomen en Jeroen, mijn man, heeft het afgemixt. Een combinatie van covers, vertaling en zelf geschreven nummers. Liederen die ontvangen zijn in de tijd met God en die het verlangen naar meer van God uiten. Nog steeds krijg ik reacties van mensen die het beluisteren, dat het hen helpt om in aanbidding te komen. En dat het helpt bij het doorstaan en verwerken van moeilijke situaties. Vorig jaar is daar nog een (digitale) EP bij gekomen: ‘Verder dan liedjes’.

In 2019 vond ik samen met Jeroen een groep aanbidders die WorshipChurch opzetten. Toen ik daar de aanbidding meemaakte, was dat een schot in de roos: ze hadden precies dezelfde stijl als ik :-). Ik ben daar gestretcht in excellence, het doorbreken in aanbidding en het vrijmoedig zingen van profetische liederen. In pandemie-tijd hebben we met dank aan Shelter ook vanuit Haarlem mogen streamen. Op de foto zie je mij met WorshipChurch samen op een van de grootste events tot nu toe. Elke maand ben ik met deze broers en zussen op pad in Nederland of België om te inspireren, motiveren en activeren. We zingen, bidden en dansen totdat elke ‘druppel’ eruit geperst is. Op 9 juni komen we naar Shelter!

Met al deze ervaring ‘op zak’ en door aanbevelingen van anderen werd ik gevraagd om gemeentes te helpen op te starten wat worship betreft. Ik heb dat gedaan bij House of Hope in Purmerend en Mozaiek020 in (jawel) Amsterdam. Dit vroeg steeds meer tijd en met mijn werk als leerkracht was het steeds moeilijker te combineren. Afgelopen jaar heb ik daarom een overstap gemaakt naar invalleerkracht bij mijn oude werkgever in Velsen. Ook omdat ik geloofde dat ik van zingen mijn eerste baan mocht maken. Een paar maanden daarna ging er een deur open bij ‘De Ark Langedijk’. Ze zochten iemand die hun aanbiddingsteam vanuit de pioniersfase verder kon helpen groeien. Dit doe ik nu een paar maanden 1 dag per week en ik vind het heel erg leuk. Het is uitdagend en leerzaam en een eer om in ons onderhoud te kunnen voorzien met werken in Gods Koninkrijk. Twee keer in de maand ben ik daar om de aanbidding te leiden of te ondersteunen, ik organiseer teamavonden en ik communiceer veel met alle betrokken teams rondom de samenkomsten. De aanbiddingsleiders vinden het hard werken :-), maar zijn erg positief en willen graag groeien als team.

Al het bovenstaande klinkt allemaal prachtig, maar zou ik nooit (hebben) kunnen doen zonder hulp en samenwerking. Zonder Jezus kan ik niets doen in Zijn Koninkrijk. Als de Heilige Geest niet ‘blaast’ over mijn woorden, zijn het maar liedjes. Ik heb de steun nodig van mijn man en kinderen, om elkaar te helpen als ik de hort op ben. Van bidders, achterban en mijn biddende ouders voor geestelijke ondersteuning. Ook steun van verschillende geestelijke moeders die mij inzichten in de geestelijke wereld gegeven hebben, de samenwerking met trouwe bandleden die meegaan naar het nieuwe project dat Petra nu weer begonnen is  😉 en leiders die mij aanbevolen hebben en zien wat God in mij heeft gelegd. Zonder al deze dingen gebeurt er niets. Mij zie je misschien op het podium, maar voor, naast en achter mij staat een heel leger en samen trekken we op!

Als je het leuk vindt om op de hoogte te blijven van de projecten en meer, kun je mij via de (gemeente) app altijd een berichtje sturen. Een paar keer per jaar stuur ik een nieuwsflits rond. Mijn nummer staat onderaan alle tuinteam berichten. Een taak die ik in het voor- en najaar nog leuk vind om te organiseren om zo betrokken te blijven bij de Shelter-familie.

Heel veel liefs en tot snel,

Petra Brussee

Back To Top