skip to Main Content

Binnenspiegel | nieuw boek Jan Pool en Michiel Santman

Door: Michiel Santman

Aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling!

In de eerste helft van dit jaar schreef ik samen met Jan Pool mijn eerste boek: ‘Binnenspiegel, de kracht van zelfkennis’. Over het hoe en waarom gaat dit artikel.

Dit boek is ontstaan vanuit de mentorvragen die Jan gebruikt in zijn persoonlijke gesprekken met leiders. Jan, als ervaren schrijver, heeft al 11 titels op zijn naam staan. Maar hij had nog niet eerder een boek geschreven met iemand anders. Omdat wij als voorgangers jarenlang goed hebben kunnen samenwerken omdat we elkaar enorm aanvullen, ontstond het idee bij Jan om dit boek samen te schrijven. Zo gezegd, zo gedaan. Daaruit is een mooie mix ontstaan van verhalen (van Jan als verhalenverteller) én praktische tools (uit Michiels toolbox als coach).

Toen we samen terugblikten op onze tijd waarin we voorgangers in Shelter waren, hebben we honderden gesprekken gevoerd met mensen. Met leiders van teams en gemeenteleden in allerlei omstandigheden. Sommigen waren op de top van de berg van hun leven, maar vaker zagen we mensen in diepe dalen, op zoek naar wat er misgegaan was en hoe ze nu verder konden. Eén ding viel ons daarbij steeds op: veel problemen waren te voorkomen geweest als zij hadden gereflecteerd over wat in hen nog om aandacht vroeg, zodat ze daar proactief mee aan de slag hadden kunnen gaan.

Zo veel mensen lopen rond met onverwerkt leed, bitterheid of ongezonde gedachtenpatronen. Het lijkt of reflectie niet past in het leven van christenen of dat je daarmee te veel nadruk vestigt op jezelf. Wij zien het meer als gezonde zelfzorg: als je goed voor jezelf zorgt kan je ook beter voor anderen zorgen. Het lijkt op de instructies die je in het vliegtuig krijgt vóór je opstijgt: in geval van zuurstoftekort moet je eerst je eigen masker voor je mond doen vóór je een ander kunt helpen. Zo houden we je in het boek steeds een spiegel voor aan de hand van tien belangrijke levensvragen.

Het boek

Het is belangrijk regelmatig in je ‘binnenspiegel’ te kijken om te ontdekken hoe het met je innerlijk gesteld is. Door zelfreflectie sta je stil bij je eigen gedrag, emoties en ervaringen. Zo wordt je bewustwording over jezelf groter, leer je jezelf beter kennen, kan je andere keuzes maken en op die manier zet je stappen in je persoonlijke ontwikkeling. Het boek ‘Binnenspiegel’ helpt je aan de hand van tien vragen (elk hoofdstuk werkt één vraag uit) om op jezelf te reflecteren, meer zelfkennis te krijgen en je gedrag te veranderen. Het is een boek met bijbelverhalen, persoonlijke voorbeelden en praktische modellen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met tien reflectievragen. Dit boek gaat je helpen in je persoonlijke groei!

Heb je geen idee wie Jan en/of Michiel zijn? Leer ze kennen als ze geïnterviewd worden tijdens hun boekpresentatie: andersdenken.nu/binnenspiegel/

Er is veel zorg besteed aan deze uitgave. Met flappen en extra steunkleur aan de binnenzijde.
Ideaal als Sinterklaas of kerstcadeau!
Het papieren boek kost € 17,99 en het E-boek € 9,99.

Back To Top