skip to Main Content

Burundi – Jochem en Laura van Schuppen

Door: Laura van Schuppen

Wij hebben ons (nog) niet voorgesteld in de nieuwe Shelter app, maar vinden het echt onwijs leuk om via de app nieuwe mensen te leren kennen en te lezen wat er allemaal gebeurt bij jullie in Nederland. Hierbij gelijk even ons voorstel rondje. Wij zijn Jochem (25) en Laura (27), 3 jaar getrouwd en wonen momenteel in het prachtige Burundi. Laura is vanaf jongs af aan al betrokken bij Shelter en Jochem nu sinds een aantal jaar. Wij hebben beiden vanaf kinds af aan al een hart gehad voor Afrika en een verlangen om in Afrika te mogen dienen. Nadat wij ruim een jaar getrouwd waren, zijn wij naar Amerika gegaan voor een missionaire trainingsschool van Global Frontier Missions. Elke week werd een ander thema behandeld en wij hebben 20 weken lang mogen leren over onszelf, cultuurverschillen, samenwerken in teams, wereldreligies, de Heilige Geest, ontwikkelingswerk en natuurlijk meer over wie God is.

Tijdens deze school kwamen er vaak zendingsorganisaties langs en zo kwamen wij uiteindelijk in contact met een organisatie uit Engeland die werkte in diverse Afrikaanse landen en ook in Burundi. Zo zijn wij in oktober 2022 naar Burundi gegaan. Dit is een lang verhaal, maar dit was uiteindelijk niet de plek voor ons. Om te herstellen en te ontdekken wat Gods plan voor ons was, hebben wij na 4 maanden Burundi, 3 maanden in Zambia mogen dienen. Wij kijken terug op een hele fijne tijd waarin we mochten dienen met een super leuk team wat ons ook de ruimte gaf om ons enthousiasme terug te krijgen en te helen van dat wat er allemaal was gebeurd. Wij ervoeren dat God ons terugleidde naar Burundi en dat ons hart daar nog steeds lag. Tijdens de bijbelschool in Amerika hoorden wij al over ‘Business as a Mission’ en kwam dat opnieuw op ons hart. We kwamen tot de conclusie dat onze passie echt ligt bij het helpen van mensen om zelfvoorzienend te zijn door het hebben van een baan en zo hun talenten te kunnen gebruiken en inzetten. Daarnaast genieten wij van het bouwen aan relaties en door deze relaties heen Gods liefde uit te delen.

Zo zijn wij uiteindelijk terecht gekomen bij Migoti Coffee in Burundi, waar wij nu ruim 4 maanden werken. Migoti Coffee is een bedrijf opgezet door een Amerikaan en een Burundees met als doel om de wijk genaamd Mutambu (1,5 uur vanaf de hoofdstad Bujumbura) te ontwikkelen. Momenteel wordt er koffie ingekocht van ruim 1200 boeren en ontvangen deze boeren training om hun koffieboerderijen nog meer te ontwikkelen. Het verlangen is dat de boeren niet alleen afhankelijk zijn van het koffieseizoen (maart-juni), maar het hele jaar een inkomen hebben. En hier springen wij in. Wij zijn namelijk vanuit Migoti Coffee bezig met het opzetten van een essentiële oliën bedrijf. Het verlangen is dat de boeren, naast hun koffiebonen, ook essentiële olie gewassen verbouwen en zo het hele jaar een inkomen hebben. Wij focussen ons voor nu op citroengras, eucalyptus en patchoeli. Alles wordt zo lokaal mogelijk opgezet en wij investeren dan ook veel van onze tijd in Felix, een Burundees, die is aangesteld als manager van de essentiële oliën. Het is echt heel bijzonder om te zien hoe hij de taken oppakt en zichzelf zo snel ontwikkeld. Na de middelbare school heeft hij niet de mogelijkheid gehad om te studeren, maar hij is ontzettend leergierig en capabel en we zien enorm veel potentie in hem. Een bedrijfje opzetten in Burundi klinkt heel avontuurlijk en gaaf, maar het is in heel veel opzichten best een ingewikkelde uitdaging. Wij lopen vaak tegen de cultuurverschillen aan, het wachten, nog meer wachten, het altijd anders lopen van dingen en de andere mentaliteit die hier is. Het is soms heel moeilijk om te verwoorden wat er allemaal bij komt kijken, maar wij zeggen vaak: het is een prachtige en enorm ingewikkelde tijd tegelijkertijd. We leren zo ontzettend veel en genieten van de relaties die we hebben. Op andere momenten kijken we elkaar aan en weten we soms niet zo goed wat we hier precies doen. Ondanks dat is ons grote verlangen dat we een stabiel bedrijf mogen opzetten waar de lokale bevolking van profiteert. Naast het opzetten van het essentiële olie bedrijf helpen wij mee in het koffiebedrijf en gaan we hopelijk binnenkort van start met lokaal branden en verkopen van de koffie (nu wordt alles alleen geëxporteerd).

Ondanks dat het soms makkelijk is om het bedrijfje te zien als ons ‘doel’, is dat eigenlijk slechts een ‘middel’. Ons grootste doel hier in Burundi is om door de relaties die we hebben met collega’s meer van Jezus te laten zien. De meeste Burundese zijn culturele christenen, maar weten vaak niet wat het hebben van een persoonlijke relatie met Jezus inhoudt. Er is veel nood voor discipelschap en Bijbelse training. Dit is soms best ingewikkeld in ons gebrekkige Kirundi en hun gebrekkige Engels, maar gelukkig is de meeste communicatie non-verbaal en hopen wij door wie we zijn een de kleine gesprekjes een stukje van Jezus te laten zien. Daarnaast zijn we betrokken bij een groep van zo’n 20 moslim expats (vanuit Turkije en India) en ervaren wij het als een enorm voorrecht dat we veel met hen mogen optrekken. Wij zouden het heel fijn vinden als jullie willen meebidden voor de relaties die wij hebben. Dat er met de Burundese mensen ruimte komt voor meer discipelschap en dat er in onze moslim vriendengroep open gesprekken over het geloof mogen plaatsvinden. Onze hoop is dan ook dat we Gods koninkrijk mogen brengen in de levens van onze collega’s, de lokale bevolking en de expat groep.

Dit is natuurlijk slechts een kleine update en als we weer in Nederland zijn vertellen we graag onder het genot van een kopje koffie meer! Wij houden ook een maandelijkse blog bij. Mocht je deze willen teruglezen en/of je willen inschrijven kun je gaan naar: www.acolourfultomorrow.com of ons een berichtje sturen.

Back To Top