skip to Main Content

Muskathlon – strijd tegen extreme armoede, vervolging en mensenhandel

Door: Walfried Giltjes

Begin oktober mocht ik mee met een Muskathlon naar Roemenië.

De Muskathlon is een organisatie die strijd voor recht. Middels grootschalige sponsoracties proberen zij een verandering te brengen in de levens van mensen die dagelijks te maken hebben met onrecht. De strijd die de Muskathlon strijdt richt zich op extreme armoede, vervolging en mensenhandel.

Ik was uitgenodigd om mee op reis te gaan om een inkijkje te krijgen in de duistere wereld van gedwongen prostitutie. Het was een intense, confronterende en mooie ervaring.  Intens vanwege de vele verhalen en ervaringen uit het veld die ik te horen krijg. Intens ook vanwege de vele uren optrekken met mensen die onbekend voor mij zijn. De reis was confronterend door het besef hoe diep gedwongen prostitutie in onze samenleving zit. Het gebeurt in Haarlem, Velserbroek en ja, ook in het altijd zo vredige, gezellige Heemskerk. Ondanks dit alles was het ook een mooie ervaring. Mooi vanwege de vele gesprekken met andere deelnemers. Maar zeker ook om te zien hoe Jezus ogenschijnlijk verwaarloosde levens kan herstellen. De kracht van het evangelie van het koninkrijk is onvoorstelbaar groot.

Ik vertel je graag het verhaal van Marius die we ontmoetten in een Roma dorp in de buurt van Boekarest. Een zachte, lieve man. Op een dag werd Marius op 4-jarige leeftijd wakker in een vreemd bed. Zijn ouders hadden hem ‘s nachts afgeleverd in een weeshuis. Zijn nieuwe thuis was een plaats van misbruik, geweld en weinig liefde. Op zijn 17e moest hij het tehuis verlaten, want hij was oud genoeg om op zichzelf te gaan wonen. Zonder geld, woning en inkomen belandde hij vrijwel direct op straat en was de stap naar criminaliteit snel gemaakt. Er werd hem een baan aangeboden, een mogelijke uitweg naar een beter leven. De beloning was goed en hij hoefde er niet veel voor te doen. Hij kreeg een telefoon van zijn baas en ontving een berichtje met twee adressen. Wat zijn werkgever van hem verwachtte was dat hij een meisje ophaalde bij het ene adres en afleverde bij het andere adres. Hij was verantwoordelijk voor de veiligheid van het meisje en zorgde ervoor dat de klant betaalde. Een van ons stelde Marius de vraag of de meisjes wel eens iets ergs was overkomen.

Zijn antwoord deed een rilling over m’n rug lopen. “Nee”, zei hij, “zij hebben het allemaal overleefd” Het ogenschijnlijk positieve antwoord maakte een ongemakkelijk vermoeden in mij wakker. “Wat bedoel je precies met overleefd ?”, was de vervolgvraag.

Marius vertelde ons een aantal dingen die hij had meegemaakt. In slechts vijf minuten tijd schetste hij een plaatje van een door en door zieke industrie. Meisjes van soms nog maar 13 jaar die aan het einde van de avond als niet meer dan een pop werden achtergelaten. Ja, ze had het overleefd, maar daar was dan ook alles mee gezegd.  Deze man had de meest verschrikkelijke dingen van dichtbij meegemaakt die niet passen in dit artikel. Kan ik het hem kwalijk nemen? Stond hij als kleuter zelf al niet met 3-0 achter in het leven? En toch, ook hij had een keuze. Ik vind het ingewikkeld.

Een paar jaar later kwam Marius in contact met een project waar hij Jezus leerde kennen en deel werd van een community. Beetje bij beetje vond hij herstel voor zijn traumatische jeugd, was hij in staat om anderen en zichzelf te vergeven. Als de Heilige Geest in iemand aan het werk is zie je de meest geweldige veranderingen. Marius bouwde zijn leven weer op en besloot om midden in het Roma dorp een klein huisje te bouwen. Het huis was niet voor zichzelf maar voor de kinderen uit het dorp. In het huis werd gezongen en gelachen! De kinderen leren over Jezus en hoe Hij hun vriend is en altijd bij hen wil zijn. God weet als geen ander iets moois te doen op de puinhoop van iemands leven en dat blijft zo geweldig mooi om te zien!

Ik had deze reis niet willen missen en ben dankbaar dat ik gevraagd ben om mee te gaan. Ergens denk ik dat elke christen een keer in z’n leven een reis zoals deze zou moeten maken. Het verandert je kijk op de wereld. Laten we eerlijk zijn, we hebben het ontzettend goed hier in West Europa. Natuurlijk ieder van ons heeft z’n uitdagingen, maar het zet alles net even in een ander perspectief wanneer je beseft dat je wieg ook op een andere plek had kunnen staan. We kunnen zo bezig zijn met ons leven en alles wat er in de kerk gebeurt dat we vergeten dat we hier zijn met een missie!

Jezus kwam om aan armen het goede nieuws te brengen, om aan verslagen harten hoop te bieden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding. Jezus kwam om een genadejaar van de HEER uit te roepen en droeg ons op deze boodschap van hoop uit te dragen en verder te brengen!

Zou je ook eens meewillen met een Muskathon? Binnenkort ga je hier meer over horen in de gemeente. Als je niet kunt wachten dan kun je alvast de website www.muskathlon.nl bekijken.

Back To Top