skip to Main Content

Thijs en Marijke

Door: Maria Giltjes

Sinds 2012 zijn Marijke en ik betrokken bij het werk onder de onbereikten in Indonesië. Dat doen we vanuit onze thuisbasis in Centraal Java. Indonesië is het grootste Moslimland ter wereld. De stad waar wij wonen staat bekend om zijn tolerantie en is een fijne plek voor ons gezin. De kinderen gaan naar de internationale school en hebben het naar hun zin.

Het Wana-volk

Als gezin werken we samen met verschillende teams, waaronder het team dat werkt onder het Wana-volk. Deze stam leeft onder primitieve omstandigheden in de binnenlanden van Sulawesi. Velen van hen worden zelfs niet door hun eigen overheid erkend en hebben dus geen identiteitsbewijs of rechten. Onderwijs en gezondheidszorg zijn amper beschikbaar. In samenwerking met de Wana-oudsten heeft het team inmiddels achttien posten en dorpjes gepionierd. Hierdoor kunnen de Wana officieel bij de overheid geregistreerd worden, zijn schooltjes geopend en leren de Wana-kinderen lezen, schrijven en rekenen. Waar nodig krijgen ze hulp om medische zorg te ontvangen. Al deze uitingen van zorg en liefde openen deuren om ook het Goede Nieuws te delen en inheemse kerkgemeenschappen te stichten.

Wat bent U aan het doen Heer?

Dit is een vraag die ik regelmatig stel, want dat God aan het werk is moge duidelijk zijn. Alleen al dit jaar zijn meer dan 2.000 Wana’s tot geloof gekomen. Het lijkt wel alsof God haast heeft! Er is een aanhoudende urgentie in ons hart wanneer we bidden voor dit volk. We merken dat God wil doordringen tot in de meest afgelegen plekken van het oerwoud en de diepste lagen van de Wana-cultuur.

Het gebied waar ze wonen verandert snel. Het is rijk aan natuurlijke grondstoffen zoals nikkel en geschikt voor het verbouwen van oliepalmen. De overheid heeft meerdere grote buitenlandse bedrijven toestemming gegeven om nikkel te mijnen en palmolie te winnen. Dit heeft grote gevolgen voor de lokale economie die in een stroomversnelling terecht is gekomen. Iets waar de ongeschoolde, nomadische, voornamelijk in boomhutten wonende Wana zich geen raad mee weten. Daarnaast lift de Islam ongevraagd mee met de toestroom van nieuwe mensen.

Wat mogen wij bijdragen?

Wij komen langszij in het bemoedigen, trainen en coachen van leiders en het zien van het ‘grote plaatje’. Deze week, bijvoorbeeld, ben ik in Luwuk waar we voor het eerst Wana’s getraind hebben in het maken van korte filmpjes op hun eenvoudige mobiele telefoons. Er is weinig tot geen videomateriaal beschikbaar in de lokale taal. In de komende maanden worden er video’s gemaakt over basisgezondheidszorg, landbouw en een serie over discipelschap.

Later vandaag zal ik de plek bezoeken waar we een trainingscentrum voor de Wana en omliggende stammen hopen te bouwen. Ik ben betrokken bij de planning, aankoop en bouw van dit centrum. Morgen reizen we naar een afgelegen gebied in het oerwoud waar we zijn uitgenodigd door de lokale bevolking. We hopen hier volgend jaar een nieuwe post te starten. We zullen hier een aantal dagen verblijven om het gebied in kaart te brengen, te bidden en de mensen te ontmoeten.

Uitdagingen

Er zijn nu ruim 25.000 mensen tot geloof gekomen en de groei die we meemaken brengt uitdagingen met zich mee. Vragen als: hoe rust je 500 nieuwe geestelijke leiders toe? Waar vind je juffen en meesters voor de ruim 1.500 kinderen in onze scholen? Of, hoe balanceer je geestelijke groei en het winnen van nieuw-gelovigen?

Hoe meer ik met deze vragen worstel, hoe meer ik me bewust word dat alleen God de antwoorden heeft en dat Hij zal voorzien. Onze bijdrage is luisteren naar Hem en trouw doen wat hij vraagt.

Recentelijk waren we aan het bidden en kwamen we tot de conclusie dat we zo’n 5.000 audiobijbels nodig hebben. Deze kleine apparaatjes die op zonne-energie werken zijn best kostbaar. Vorige week kwam dit ter sprake in een gesprek terwijl ik op doorreis was in Jakarta en nu is de volledige financiering ineens rond. Prijs de Heer!

Mijn helden!

Opa Hamen is een van de mensen waar ik zo nu en dan langszij mag komen. Hij is een man met veel invloed die door God is gegrepen uit een heftig verleden. Als ‘dukun’ (medicijnman) werd hij vaak om advies gevraagd door de mensen om hem heen. Nu vertelt hij deze mensen over de ware God van kracht. God is een diep werk aan het doen in zijn hart. Vaak lopen de tranen hem over de wangen wanneer we God aanbidden en de Geest aan het werk is. Door het aanzien wat hij geniet kan ons team vrijmoedig werken in een gebied waar vorig jaar nog een evangelist is omgebracht.

Toro is een ware pionier die ondanks zijn jonge leeftijd al meerdere dorpjes heeft gesticht en honderden mensen tot de Heer heeft geleid. We lachen veel en onderweg of bij het kampvuur praten we over leiderschap en kerk zijn. Je ziet hem groeien in zijn wandel met God en zijn autoriteit. Binnenkort gaat hij trouwen met Aspita een van onze schoolhoofden.

Back To Top