skip to Main Content

Towards a food secure future!

Door: Laurens Lagerwerf

Ondanks de bestaande uitdagingen in Afghanistan blijven onze teams zich inzetten waardoor er steun wordt gegeven aan honderden Afghanen. De trainingen gaan door, er worden voedselpakketten uitgedeeld en de projecten en sociale ondernemingen draaien verder. We vinden het bijzonder om het doorzettingsvermogen van de teams te zien en zijn enorm dankbaar voor hun inzet.

Vanuit Village of Peace richten we ons steeds meer op voedselzekerheid. We zetten ons in om van ondervoeding naar een zelfredzaam bestaan te gaan, voor weduwen en wezen in Afghanistan. We zien deze focus als een sleutel voor het doorbreken van de negatieve spiraal van armoede, geweld en onrecht.

Weduwen en wezen staan aan de onderkant van de samenleving in Afghanistan. Het is voor hen een dagelijkse strijd om aan voldoende eten te komen, met ondervoeding als gevolg. We helpen de vrouwen verandering te brengen in hun situatie. Waar nodig verlenen we eerst noodhulp. Vervolgens trainen we hen in het opbouwen van een voedselzeker bestaan, zodat zij op termijn zelfredzaam worden en hun plek in de Afghaanse maatschappij kunnen innemen.

Voedselzekerheid vormt zo de springplank naar een gezond en zelfstandig bestaan, zonder armoede en met de mogelijkheid om lokaal een verschil te maken door een voorbeeld te zijn voor anderen.

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Sadia, ze heeft vier kinderen onder de 18 jaar.

Ze vertelt haar verhaal:

“Voordat ik deelnam aan de training van Village of Peace, wist ik niet van groenten verbouwen en hoe we gezond voedsel moesten koken. De ontvangen begeleiding heeft mij gemaakt tot een sterke vrouw en ik werk nu in mijn eigen tuin waar mijn kinderen en ik de groenten van gebruiken. Ik herinner me de dagen dat ik geen geld had om boeken en schriften voor mijn kinderen te kopen, maar ik verkoop nu de extra opbrengst vanuit de tuin om deze dingen aan mijn kinderen te geven. Nu we meer groenten eten worden mijn kinderen gezonder en sterker dan voorheen, kunnen ze hun lessen beter onthouden en wordt hun huid ook helder. Veel dank aan het team van Village of Peace die werken aan het vergroten van de kennis van vrouwen en het bestrijden van ondervoeding en bloedarmoede in gezinnen.”

Het getuigenis dat Sadia omschrijft is fantastisch en staat gelukkig niet op zichzelf. Op dit moment zijn er opnieuw 200 deelnemers aan dit programma. Naast dit project mogen we via de activiteiten van onze teams honderden Afghanen steun bieden in veel opzichten. Zo ontvangen bijvoorbeeld circa 300 meiden Engelse les, zijn er recent 650 gezinnen (meer dan 3500 personen) geholpen met een voedselpakket, bieden we dagelijks opvang aan 40 weduwen en wezen en ontwikkelen we nieuwe plannen. Een greep uit activiteiten die (weer) plaatsvinden en dat dit én nog meer doorgaat maakt ons enorm dankbaar.

Laurens Lagerwerf

Village of Peace

www.villageofpeace.org

Back To Top