skip to Main Content
Samenwerken Met De Heilige Geest

Samenwerken met de Heilige Geest

Door: Maria Giltjes

Ongeveer drie jaar geleden zei God tegen mij dat ik wat meer met mijn creativiteit moest gaan doen. Ik deelde dit met Walfried en hij stimuleerde mij om te beginnen met schilderen. Ik ging aan de slag en begon me te verdiepen in het schilderen, maakte een afspraak met een kunstenares, ik kocht een canvas, kwasten, verf en een instructieboekje en ben gewoon maar aan de slag gegaan. Wat ik toen nog niet wist was dat er heel wat leerpunten liggen in het creatief bezig zijn..

Het eerste wat ik ontdekte was dat je door creatief bezig te zijn iets kunt maken. God is een scheppende God en het creëren van iets nieuws heeft Hij ook in ons gelegd. Hoe heerlijk is het om van niets iets te maken. Wat zal God een plezier hebben gehad toen Hij de aarde maakte. Al die planten, dieren en als klap op de vuurpijl de mens!

Maar waar ik ook al snel achter kwam was dat ik best wel perfectionistisch ben als het op mezelf en mijn schilderprestaties aankomt…oei, dat deed wel pijn om dat te ontdekken. In heel veel dingen ben ik zo makkelijk, maar met schilderen helaas niet. Een goede leerschool dus.

Als ik schilder begint dat vaak met een plaatje in mijn hoofd. Ik hoor, zie of ervaar iets en daarvan vormt zich een plaatje in mijn hoofd. De meest ideale situatie zou zijn als ik dat plaatje dan ook precies zo op het doek zou kunnen weergeven, maar je raadt het natuurlijk al, dat lukt heel vaak niet. Soms wordt het heel anders dan ik in gedachten had, soms lukken de kleuren niet zoals ik het in mijn hoofd had of vind ik het plaatje gewoon uit verhouding.

Gaandeweg leer ik dat het niet altijd in 1 keer perfect hoeft te zijn (en ook niet in 2 of 3 keer!). Soms is iets wat lijkt te mislukken juist wel heel erg mooi. Ik heb mezelf gedwongen mijn schilderijen neer te zetten als ze klaar zijn, ook al ben ik niet tevreden. Als ik er dan een paar dagen later naar kijk ben ik al veel minder kritisch dan eerst. Ik leer steeds meer om met de Heilige Geest samen te werken, ook als ik schilder. Het resultaat is dat mensen geraakt worden door wat ik maak, omdat de Heilige Geest er doorheen spreekt.

Soms vraagt God je iets te doen en is de eerste reactie

‘maar dat kan ik helemaal niet’ , daar ben ik niet bekwaam voor, dat is niets voor mij en ga zo maar door.

Mozes en Gideon gaven God dezelfde reactie.. Maar wat mooi is het dat God veel beter weet wat wij kunnen dan wijzelf. Hij heeft je gemaakt en moedigt je constant aan om die dingen te doen waar Hij je voor heeft gemaakt. Toen Hij jou schiep had Hij al helemaal bedacht wat je zou kunnen en waar jij goed in zou worden.

Hij wil niets liever dan dat het potentieel dat Hij erin heeft gelegd eruit zal komen.

De Heilige Geest staat te popelen om met jou samen te werken. Het is aan jou of je die uitdaging aangaat!

Back To Top