skip to Main Content
Gelukkig Nieuwjaar?

Gelukkig Nieuwjaar?

We zijn weer in een nieuw jaar aangekomen. Wat een nieuw jaar brengt weten we nooit van tevoren, wat het betekent dat corona nog onder ons is geeft nog steeds onzekerheid. Op het moment dat ik deze column schrijf zitten we weer in een lockdown waarin we niet veel kunnen ondernemen. Als je me dat vorig jaar had gezegd had ik je niet geloofd. Het afgelopen jaar heeft veel van onze veerkracht gevraagd. Veerkracht is het vermogen om in te spelen op veranderende omstandigheden en te herstellen van tegenslag.’ Ik hoop dat jij erin gegroeid bent, in veerkracht.

Ik hoop dat je terug kan kijken op 2021 met dankbaarheid. Dankbaarheid is een houding die je kan trainen, waarbij je vooral kijkt naar je zegeningen, wat goed gaat en waar je blij mee bent. Als je alleen al met een dankbaar hart naar God kijkt, naar wie Hij is en wat Hij voor je gedaan heeft dan groeit dankbaarheid. Dat kan gewoon niet anders.

Wat het nieuwe jaar ons brengt is onduidelijk. Eén ding is zeker: verandering is de constante factor. Verandering is onvermijdelijk en het zou goed zijn die te omarmen. Juist als christenen zouden we hierin goed moeten zijn. Want het leven met God is als het goed is uitdagend en vraagt steeds om aanpassingen. Het volgen van Jezus brengt ons in een blijvend veranderingsproces zolang we op deze aarde rondlopen, omdat het naar mijn idee gekoppeld is aan discipelschap. Jezus volgen betekent blijven veranderen, omdat het een onderdeel is van meer op Jezus gaan lijken. En dan veranderen van binnenuit en niet omdat het moet. Is dat altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Maar wel mógelijk.

Het is al jaren mijn wens om zover te komen dat ik blij, veerkrachtig en dankbaar zal zijn los van mijn omstandigheden. Want het zijn vaak mijn omstandigheden die mijn stemming beïnvloeden. Ik geloof ook dat je je manier van denken kunt veranderen zoals staat in Romeinen 12:2: ‘Stop met het imiteren van de idealen en meningen van de cultuur om je heen, maar wordt van binnenuit getransformeerd door de Heilige Geest door een totale hervorming van hoe je denkt. Dit zal je in staat stellen om Gods wil te onderscheiden terwijl je een mooi en bevredigend leven leidt en vanuit Zijn ogen perfect.’ (vertaald uit The Passion Translation)

Je mindset is je vaste patroon van hoe je denkt. Je redeneringen waar je vertrouwt mee bent geraakt. Ik merk dat ik daarin al mooie stappen heb gezet. Ik ben van nature een pessimist, bij mij is het glas vaak halfleeg. Ik merk dat ik in de afgelopen jaren steeds optimistischer ben geworden. Ik ben geïnspireerd door wat ik aan waarheid in de bijbel heb gelezen en wat ik geleerd heb van anderen. Zo las ik het boek ‘de Keuze’ van Edith Eger. Als Hongaarse Jood overleefde ze Auschwitz en beschrijft ze haar leven erna. Hoe ze de trauma’s die ze in haar leven opliep aanpakte en van het concentratiekamp haar leslokaal maakte. Haar motto:

‘je hebt altijd een keuze hoe je reageert op je omstandigheden.’

Als zij dit zegt, iemand die echt recht van spreken heeft, dan kan ik dat ook. Ik kan kiezen hoe ik reageer op mijn omstandigheden die me overkomen. Ik kan kiezen hoe ik naar dit jaar kijk.

We starten met een lockdown, maar ik word er niet meer somber van. Ik ben hier vorig jaar met mijn geliefden doorheen gekomen en dat zal me dit jaar ook lukken. Met meer van God. Meer veerkracht, meer dankbaarheid dan afgelopen jaar! Met Hem wordt het altijd een mooi jaar zonder dat ik dit vroom bedoel. Verbind je dit jaar met andere gelovigen, stel je open voor wat zij te vertellen hebben en wat God door hen heen tot je wil zeggen. In dit jaar leggen we als gemeente de focus op community’s. Doe jij ook mee?

Back To Top