skip to Main Content
Onweer

Onweer

Door: Maria Giltjes

De afgelopen jaren worden het voorjaar en de zomer steeds droger in Nederland. Hele lange periodes van geen of weinig regen. Maar als het dan gaat regenen krijg je ook meteen de volle laag. Niet een klein buitje, maar een flinke, heftige onweersbui.

Meestal komen onweersbuien niet onverwachts. De hele dag komen er berichten langs over code, geel, oranje en later rood! Zware onweersbuien op komst, pas op tijdens de spits, etc.

Als je, zoals wij, van kamperen houdt, dan is een onweersbui het moment om nog even de boel goed vast te zetten, het wasrekje naar binnen te verplaatsen, losse spullen dichtbij de tent te leggen en eventueel een geultje te graven of het grondzeil goed naar binnen te vouwen. En dan maar afwachten tot de bui losbarst. Het moment voordat dit gaat gebeuren is alles stil, de lucht helemaal zwart of soms zelfs bruin en weet je gewoon dat er iets heftigs gaat gebeuren.

Ik moest denken aan het verhaal van Jezus en zijn leerlingen die in de boot naar de overkant aan het varen waren toen er een heftige storm opstak. Ik kan mij zo voorstellen dat zij hetzelfde deden. Eerst alles vastleggen, de zeilen naar beneden halen, alvast alles klaarmaken om te hozen als dit nodig is en dan de paniek als de storm losbarst. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om dan in een bootje op het meer te varen. Waarschijnlijk het hoogste punt van de hele omgeving…dit lijkt mij best een beangstigend moment. De discipelen zullen vast vaker een storm hebben meegemaakt, maar deze was wel heel heftig, de golven sloegen over het schip, ze dachten dat ze zouden vergaan!

Het interessante is dat Jezus deze storm op een hele andere manier ingaat; Hij ligt te slapen! Hij maakt zich er niet druk over of alles wel goed gaat, Hij is volledig ontspannen en gaat slapen. Uiteindelijk wordt Hij gewekt door een stel hele bange discipelen die niet meer weten wat ze moeten doen. Ze hebben alles gedaan wat ze dachten dat ze moesten doen, maar het was niet genoeg, de storm is te heftig. Jezus wordt wakker, bedenkt geen strategie, houdt geen preek, bespreekt geen 7 stappen plan, maar spreekt heel eenvoudig de wind en de golven aan en het wordt rustig!

Hoe vaak raken wij niet in paniek als er een storm losbarst in ons leven. Het is goed om te kijken naar wat je zelf kunt doen, maar hoe mooi is het om, nog voordat je in paniek raakt, bij Jezus te gaan liggen in de boot. Om Hem te vertrouwen dat als Hij kan slapen dit ook voor jou geldt. Hoe moeilijk is het om in alle heftigheid van een (aankomende) storm in alle rust naar Jezus te gaan en te weten dat het wel goed komt, dat Hij wel weet wat er gedaan moet worden en in die autoriteit te gaan staan. We mogen hetzelfde doen als Jezus. Dat betekent dat ook wij de autoriteit hebben om rust en vrede uit te spreken op momenten dat de storm ons dreigt te overweldigen. Hoe waardevol is het om vanuit rust en vrede te mogen leven samen met Hem. Vol vertrouwen de storm tegemoet gaan en als het nodig is met autoriteit te spreken en opnieuw die rust en vrede te ervaren.

Back To Top