skip to Main Content
Wees Niet Bezorgd!

Wees niet bezorgd!

Door: Maria Giltjes

‘Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen…’
Mattheus 6:34

Regelmatig hoor ik om mij heen mensen die zich zorgen maken. Zorgen over hun gezondheid, zorgen over hun kinderen, over het klimaat, de uitslag van de verkiezingen, de situatie in Israel, noem maar op. Er is zoveel om je zorgen over te maken.

We leven in een wereld waarin we proberen om alles zo goed mogelijk te regelen. Tijdens de verkiezingen werd er heel vaak gesproken over bestaanszekerheid.

Dit betekent:
‘Een bestaan met voldoende en voorspelbaar inkomen, een woning, toegang tot onderwijs en zorg en een buffer voor onverwachte uitgaven.’

Op zich is het natuurlijk heel erg mooi dat dit iets is waar je ‘recht’ op hebt als je in Nederland woont. Maar wat nu als dit onverwachts toch niet blijkt te kunnen. Als er toch geen woning beschikbaar blijkt te zijn, dat je een tegenvaller krijgt en je financiele buffer toch niet helemaal toereikend is… Is bovenstaande tekst dan nog net zo relevant als wanneer dit allemaal wel aanwezig is?

Het mooie is dat Jezus hier niet zegt, ‘Wees niet bezorgd over de dag van morgen, want je hebt genoeg op je bankrekening (of vul zelf maar in)’

Twee verzen ervoor zegt Jezus: ‘Uw hemelse Vader weet immers dat u al deze dingen nodig hebt’. Dat vind ik zo mooi! Hij zegt niet, dat we hier niet om moeten vragen, of dat we dit niet nodig hebben, maar Hij geeft juist aan dat onze Hemelse vader heel goed weet wat we nodig hebben.

Meer dan 5 jaar geleden had ik een auto-immuunziekte ITP. Deze ziekte zorgde ervoor dat mijn bloedplaatjes door mijn eigen lichaam werden afgebroken en mijn bloed dus niet goed kon stollen. Ik slikte hier medicijnen voor, met helaas erg vervelende bijwerkingen. Na 2 jaar ziekte vroeg God mij of ik wilde stoppen met mijn medicijnen. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar dat hield nogal wat in. Als ik zou stoppen zou dit betekenen dat mijn waardes zouden dalen en mijn bloed niet goed zou stollen en er dus bloedingen zouden ontstaan. Diep van binnen voelde ik dat God dit van mij vroeg, maar ik besefte mij heel goed dat dit een risico in zich had. Durfde ik God zoveel te vertrouwen dat ik deze stap zou zetten, ondanks dat ik niet wist wat de uitkomst zou zijn? Ik was mij er heel goed van bewust dat bij God er niet altijd de garantie is dat de uitkomst wordt zoals ik denk dat hij zou moeten zijn, maar dat Hij wel te vertrouwen is. Dat heb ik in mijn leven vaak genoeg gezien. Het was een bewuste keuze om mij geen zorgen te maken, maar volledig op God te vertrouwen. Wat de uitslag ook zou zijn, ik wist dat Hij een goede Vader is en voor mij zorgt.

De eerste paar controles waren heel spannend en ja, ik heb mij best nog wel eens zorgen gemaakt. Maar op die momenten koos ik er bewust voor om opnieuw mijn leven in Zijn handen te leggen en Hem te vertrouwen.

Na een aantal weken zagen we mijn waardes langzaam stijgen naar gezonde waardes. En nog steeds, na meer dan 5 jaar ben ik gezond en heb ik geen klachten meer! God is echt een goede Vader!

Ik had ervoor kunnen kiezen om mijn medicijnen te blijven slikken, het risico niet te nemen, ik wist dan immers waar ik aan toe was. God liet de keuze aan mij, Hij geeft de vrijheid om keuzes te maken. Maar als ik hiervoor had gekozen had ik God niet de kans gegeven om het wonder waar Hij mee bezig was te laten zien in mijn leven.

In vers 33 geeft Jezus instructies wat we wel mogen doen i.p.v. zorgen maken:

‘Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.’

Wat een mooie belofte! Als we zijn Koninkrijk zoeken en Zijn gerechtigheid, dan zal Hij deze dingen er nog bovenop geven. Dat is een dubbele zegen.

In een tijd waar alles maakbaar is en alle keuzes die wij maken weldoordacht en veilig moeten zijn, is het een uitdaging om radicaal andere keuzes te maken. Om ervoor te kiezen om achter God aan te gaan, Zijn koninkrijk te zoeken en erop te vertrouwen dat Hij voor de rest zal zorgen.

Durf je de uitdaging aan te gaan?

Back To Top