skip to Main Content
Trainingsmethoden

Trainingsmethoden

Door: Walfried Giltjes

In september vorig jaar stapte ik na een lange tijd weer eens de sportschool binnen. Niet omdat ik sporten in een gym zo leuk vind, maar omdat de contouren van mijn 44 jaar oude lichaam wel erg snel begonnen te veranderen. De sportschool waar ik naar binnen liep had een concept ontwikkeld, waarbij veel resultaat werd beloofd tegen een minimale inspanning. Vooral dat laatste sprak mij bijzonder aan.

Met goede moed begon ik aan deze nieuwe, hoopvolle trainingsmethode. De instructeur van de sportschool voerde een nul-meting uit, zodat we na 2 maanden de vooruitgang konden meten ten opzichte van de eerste dag. Ik kan niet zeggen dat ik het altijd leuk vond om heen te gaan, maar ik maakte de eerste periode van 2 maanden vol. De dag van de 2e meting was aangebroken. Nog even op het meetapparaat staan en het resultaat van 14 weken sporten zou zichtbaar worden op het schermpje voor mij. Met lichte opwinding wachtte ik op het oordeel van m’n instructeur.

“Oh, dat is gek” hoorde ik hem zeggen. De reden waarom de spierbundel naast mij zo verbaasd was werd me duidelijk toen ik de uitslag op het scherm zag staan:

Spiermassa afgenomen, uithoudingsvermogen afgenomen, vetpercentage toegenomen!

Wat!! Hoe kan dit, is deze uitslag wel van mij? Heb ik hier 2 maanden voor getraind? ‘Nou, het is duidelijk dat deze training niet werkt voor jou,’ zei m’n instructeur. ‘We gaan een andere training ontwikkelen, een training die voor jou wèl werkt.’ Ja, dat leek me een goed idee, want als ik hiermee doorga, lig ik straks in de zomer als een Billy Turf op het strand!

Ik wist trouwens niet dat het mogelijk was. Ik wist niet dat je kunt trainen en je kunt inspannen in een sportschool zonder gewenst resultaat.

Ik denk dat het ook zo werkt met ons geestelijk leven. Als we in een gemiddelde christelijke boekenkast kijken zien we boeken staan die ons willen helpen te groeien. Hoe ontdek je je roeping? Welke 8 stappen moet je zetten naar een vrij leven, het verstaan van Gods stem, geestelijke opvoeding van je kinderen, en zo zijn er nog heel wat voorbeelden te noemen.  Al die boeken zijn waardevol. Ze zijn geschreven door mensen die hun ervaring of openbaring uit hun eigen leven willen delen met anderen, met als doel om mensen vooruit te helpen. Ik ben ervan overtuigd dat de auteurs van dit soort boeken getuigenissen kunnen delen van mensen die ook daadwerkelijk geholpen zijn! Geweldig! Het zijn net trainingsmethoden uit de sportschool en soms werkt een goede methode niet voor jou. Het werkt niet omdat het niet bij je past.

Ik ben nu een half jaar verder en met een ander trainingsschema zie ik wel resultaat! Een methode die beter bij mij past. De methode is anders maar wat hetzelfde is gebleven zijn de principes die eronder liggen. Nog steeds draait het om discipline, weerstand creëren, regelmaat en rust. Dat is niet veranderd en welke methode ik ook kies, deze principes blijven.

Sommige methoden van geestelijke groei waar je over leest of van hoort werken, anderen niet. En dat is oké. Methoden kunnen veranderen, maar net als met lichamelijke training zijn er enkele principes van geestelijke training die altijd blijven staan. Ik denk dan aan: 

Relatie met de Heilige Geest

Het onderhouden en ontwikkelen van de relatie met de Heilige Geest die in je woont en je leidt naar de volle waarheid!

Verbondenheid met anderen 

We vormen een lichaam, een huisgezin. Geestelijk groeien kun je niet alleen. We mogen van elkaar leren, elkaar aanvuren, corrigeren en bemoedigen.

Het kennen van de waarheid

Je leven in lijn brengen met de waarheid over wie jij bent als nieuwe schepping!

Er zijn vast meer principes te bedenken, maar ik denk dat m’n punt wel duidelijk is. Lezen over methodes om geestelijk te groeien kan je enorm helpen maar als dat het niet doet, relax! Wees niet teleurgesteld, geef niet op. Zoek een andere manier die voor jou wel werkt en focus je op de onveranderlijke principes. Methoden veranderen maar principes blijven.

Als ik 70 ben en met een gespierd lichaam spreek over geestelijke groei, dan is m’n methode misschien veranderd maar de principes blijven.

Back To Top