skip to Main Content
We Can Come An End

We can come an end

Door: Walfried Giltjes

Louis van Gaal, je houdt van hem of niet. Persoonlijk vind ik van Gaal een geweldige en interessante man. Misschien wel omdat hij op een bepaalde manier op m’n vader lijkt.  Eigenwijs, recht door zee, duidelijk maar met een klein hartje. De persconferenties met van Gaal rondom het WK keek ik altijd met een glimlach op m’n gezicht. Hij is iemand die ik graag persoonlijk wat beter zou willen leren kennen. Wie weet, komt het er ooit eens van.

Van Gaal doet soms uitspraken die niet altijd goed vallen. Uitspraken waarvan niemand echt weet of het nu impulsief of geniaal is. Een van die uitspraken, die we de komende 25 jaar bij elk voetbaltoernooi voorbij zullen horen komen is natuurlijk zijn uitspraak bij aanvang van het WK,

“We can come…..an end”.

Een uitspraak die voortkomt uit de overtuiging dat Nederland wereldkampioen kon worden. 

Hoewel er weinig Nederlanders te vinden waren die op dat moment deze overtuiging deelden, gebeurde er iets bijzonders in kamp oranje. De spelers en staf begonnen te geloven dat het werkelijk zou kunnen. De overtuiging om een eind te kunnen komen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Imagineren noemde van Gaal dat.

“Als je kunt inbeelden dat je kampioen wordt dan kun je dat op het veld bereiken”

is wat van Gaal zijn spelers wilde leren. Er zijn heel wat bronnen te vinden die het idee van verbeelding onderbouwen. Als mens kunnen we ons bepaalde situaties inbeelden. 

Verbeeldingskracht is door God bedacht, gemaakt en aan de mens gegeven. Hij geeft ons verbeeldingskracht met een reden. Om het te gebruiken! Ik denk alleen dat van Gaal deze prachtige gift van God niet ten volle heeft kunnen benutten.  De menselijke psychologische benadering van imagineren is namelijk niet meer dan een zwak aftreksel van hoe het bedoeld is door de schepper.

Nieuwe scheppingsmensen, die in Christus zijn, en vervuld met de Heilige Geest, kunnen zich richten op wat boven is. Zij kunnen horen, zien en ervaren wat Jezus, zittend naast de Vader, denkt en spreekt. (Kol 3:1-2, Efe 2:6, Fil 3:20). Ik kwam een uitspraak tegen waarvan ik niet meer weet van wie die is. 

“The cross is not a destination, but a doorway. It makes it possible to be seated with Christ in heavenly realms.” 

De dromen van Jezus gaan niet zozeer over voetbal maar over zijn Koninkrijk. Hoe de principes en de bovennatuurlijke kracht van Zijn koninkrijk jouw gezin, onderneming, vriendschappen, huwelijk of wat dan ook kan veranderen. 

Neem eens de tijd om Jezus de vraag te stellen hoe Hij denkt over jouw situatie. Wat is er volgens Hem allemaal mogelijk in dit nieuwe jaar? Waar droomt Hij van? Sluit je ogen en beeld je in wat Hij spreekt. Laat je hart gevuld worden met hoop. De bron van jouw verbeelding is niet je fantasie. De bron van je verbeelding is de troonzaal waar God de Vader en de Zoon altijd hoopvol zijn. Zij willen hun gedachten met je delen. De hoop die God je geeft overtuigt je dat die moeilijke situatie wel eens een stuk beter kan worden.  “You can come an end” in al die gebieden die soms zo hopeloos lijken. 

Wat zou het mooi zijn als de kerk die verbeeldingskracht niet afdoet als slechts iets psychologisch waar we ons niet mee bezig zouden moeten houden. Wat zou het mooi zijn dat we als kinderen van God in gaan zien dat Hij zelf de maker is van onze verbeeldingskracht en dat Hij door Zijn Geest de bron wil zijn van onze verbeelding.  Je mag dromen met God. Dromen over je onderneming, gezin en relaties. Dromen die zoveel hoop oproepen dat je in beweging komt. Dat je de autoriteit die je hebt ontvangen gaat inzetten om al die gebieden in je leven in lijn te brengen met die Hemelse droom. 

Zo aan het begin van dit nieuwe jaar wens ik je nieuwe, hemelse dromen toe! 

Oh, en mocht je nog wat tijd over hebben, dan kan ik je de documentaire “Louis” op NPO plus van harte aanbevelen 😊.        

Back To Top